2017-01-17
今日就約埋兩個朋友去天后回味下久違咗嘅熱石拉麵!未去之前已經諗好咗必食自家製黑蒜拉麵,但原來天后Hamataki 有店鋪限定嘅「制霸拉麵」,而且店員大力推介,一於試下!!!WOW! 「制霸拉麵」一上枱,我地個個都WOW咁嘅樣,好大塊叉燒呀!「制霸」有「稱霸」嘅意思,「制霸拉麵」嘅巨型叉燒可以話叉燒中嘅霸王!而且叉燒表面用火烘過未食都聞到陣陣豚香!!「制霸拉麵」嘅湯底都有別於之前係Hamataki 食嘅湯底,原來佢係加咗香草落去,所以食落好清新,可以去除叉燒嘅油膩感WOR!朋友就話豬骨湯底好厚,加上陣陣香草味,有點似西餐,好Fusion~除咗拉麵,當然唔少得我最愛嘅炸雞同九州生蠔啦!!(兩樣都係我去到Hamataki 必點)炸雞係即叫即炸,要等10分鍾,上枱時,職員已幫我哋切開左四件,方便我地「些牙」,非常細心!炸雞外脆內嫩,依舊美味,朋友都好喜歡!另外點咗兩隻九州蠔,生蠔好大隻呀,本身已加餐廳秘製酸汁,我先食一隻,生蠔好肥美,本身已好鮮甜,唔會太咸,另一隻我再加上老闆親自喺日本帶返嚟嘅檸檬汁食,一啖放入口,蠔味更突出!!另外,職員亦推介我哋試下冬季限定嘅「真鱈白子」佢個樣好似漂白咗嘅生
制霸拉麵
而且叉燒表面用火烘過未食都聞到陣陣豚香!!
制霸拉麵
真鱈白子
真鱈白子
佢個樣好似漂白咗嘅生腸,放落口一咬,白子就即刻好似溶咗咁,成個口充滿濃濃嘅魚油香味,好特別。後來,一問之下,原來白子係魚嘅精巢!
Oh, so what?我最鍾意食內臟,好食就得啦~~~
最後亦點咗「花魚干一夜燒」花魚風乾過一日之後,味更濃,烤過後遠遠都聞到魚香味!
Hamataki 天后店叫<浜滝 地酒>,原來呢店仲會出售一啲喺日本唔同地區自釀嘅酒,有啲連香港都無…哎呀,蝕張喇!臨走先知,唯有下次再試啦!!