2015-08-27 1483 瀏覽
今日媽媽生日,一行六人一齊黎食生日飯。其實我地沒有選好吃哪一家,泊好車後逐間睇海鮮新鮮程度及種類選擇,不過首要條件係有爸爸提出一定要吃的奄仔蟹。今日是平日唔太多人,愈行愈入見到愛民,有位姐姐在撈海鮮,即管問下價錢,爸爸跟她議價後$350一位,有蝦‥大蟶子‥瀨尿蝦‥鮑魚‥奄仔蟹‥魚。大廳坐滿客,我地被安排坐後廳,入到去好熱,未有客,麻煩既我地好大反應話熱又點又點,竟然姐姐們好好態度,令我地好出奇佢地唔厭煩仲咁好。首先黎豆腐菜湯,清清地幾好味,建議大家快飲曬佢,涼左唔好飲之餘海鮮上菜後唔得閒飲豉油王炒大蝦,好驚喜有咁大隻,炒得好香蝦肉新鮮,非常爽口,蝦頭勁多膏,真心正!!!******************************豉椒炒蟶子,講價既時候姐姐好大口氣咁話蟶子好大隻,唔係普通SIZE所以值錢架,上菜見到又真係好大隻,啖啖肉,又不會煮得過熟。******************************瀨尿蝦比較無什麼特別,可能本身瀨尿蝦無嘜肉食,只係食調味,炸蒜香口吧!******************************薑蔥蒸鮑魚,本人麻麻鮑魚,曾經食過好腥又好'UN'
今日媽媽生日,一行六人一齊黎食生日飯。
不過首要條件係有爸爸提出一定要吃的奄仔蟹。

大廳坐滿客,我地被安排坐後廳,入到去好熱,未有客,

上菜見到又真係好大隻,啖啖肉,又不會煮得過熟。
薑蔥蒸鮑魚,本人麻麻鮑魚,曾經食過好腥又好'UN'既蒸飽唔敢再食,
但黎到俾咁貴,要俾多次機會鮑魚,
我用叉叉住好似食雞翼咁,好鮮甜,一口咬開,GOOD!
一人得一隻唔夠喉

終於到爸爸最期待既奄仔蟹,小妹係第一次食奄仔,原來係咁多膏,
爸爸說這算是多肉又多膏的奄仔,膏有甘香,每人得半隻又係唔夠喉

(原來奄仔係好貴,在其他店問過價賣$350以上一隻
最後就到石斑魚及炒飯一齊上,

石斑好大條呀!厚肉!!

炒飯大碟到
,入面勁足料,有好大舊叉燒,有好多大隻蝦,
平時唔吃飯的我食左兩碗,我地六個人都食唔曬碟飯再外賣拎走!!!!

總括來說呢間海鮮新鮮之餘連炒飯都好有HEART,服務好好,
媽咪同我地個個都好滿意!!
推薦俾大家,讓大家就算山長水又遠入到流浮山都食得滿意又感到值得。

2015-07-31