2021-05-19
年紀越大 愈中意飲湯水 今次終於搵到一間打正旗號賣燉湯嘅專門店!今次友人介紹咗屯門呢間上海菜 平時行開都唔覺眼蟲草花燉雲吞雞湯 HKD188一大盅燉湯 再另外附上一碗雲吞(5-6粒)燉湯超足料 :半隻雞 雞腳 蟲草花 龍眼肉 瘦肉 飲落去好濃好夠味 唔算太油膩 雞肉都算嫩滑 建議將雲吞放落去湯入邊浸下先食一盅湯大概有5-6碗 以呢個價錢同足料嚟講 絕對會encore 上海小籠包 HKD38 (4隻)正常水準 有肉汁滴出嚟 如果再熱啲就好韭菜鮮蝦鍋貼 HKD38 (4隻)有驚喜 上枱時見到個皮好通透果然食落去皮薄 餡料唔算多 不過都真係食到一粒粒蝦肉 •另外仲叫咗春卷 熱辣辣又脆卜卜 一上枱掛住食 相都冇影 略嫌餡料比較少•坐低嘅時候 侍應會拎住一盤獨立包裝嘅茶葉俾你揀 友人揀咗胎菊 佢話清清地 而我就揀咗茉莉茶 苦澀味較重 結果我好專心咁飲燉湯🥲🚩龍門一番 上海·紫砂燉湯 屯門屯隆街2號屯門時代廣場2樓26-27號舖
今次友人介紹咗屯門呢間上海菜 平時行開都唔覺眼
蟲草花燉雲吞雞湯 HKD188
一大盅燉湯 再另外附上一碗雲吞(5-6粒)
上海小籠包 HKD38 (4隻)
正常水準 有肉汁滴出嚟 如果再熱啲就好
韭菜鮮蝦鍋貼 HKD38 (4隻)
有驚喜 上枱時見到個皮好通透
果然食落去皮薄 餡料唔算多 不過都真係食到一粒粒蝦肉