2018-11-20
這間佈滿了中國擺設,非常高雅傳統懷舊中國風裝修的餐廳,環境幽暗,坐得非常舒服。而且價錢合理。細緻到餐枱下都有個小魚池來點綴。若帶外籍朋友來飯局,一定印象難忘。兩款晚市套餐選擇。也可選擇散叫。當日便選擇了散點菜色。_北京片皮鴨~必點,上枱大大碟,肥瘦鴨肉分佈平均,外皮微脆,不伴薄餅同食,反而唔覺唔覺食了六片。當然伴著薄餅青瓜條, 韮王條,甜醬同吃,又是另一種好滋味,但又怕太飽。酸辣湯~不過不失, 酸辣味道適中。蒜泥茄子~蒜泥做得非常好,口感很綿。配合很特別的醬油汁再配軟身的茄子和葱粒,好味道涼拌土豆絲~ 即薯仔絲,微酸,爽口,再配 中國芹菜,飯前冷盤小吃,不錯的選擇四喜烤麩~四喜烤麩材料唔貴,但係能夠整得好食,唔容易唯一美中不足,太细碟宮保大蝦~大大隻彈牙大蝦, 甜酸味配合得很好蟹粉小籠包~睇厨帥做小籠包功力,一定要皮薄,夾起來唔黐皮 ,咁先會漏哂湯汁出來,豬肉餡料要不多不小 , 整體配合才不會影響感覺與味道。食後感: 未至於有台灣鼎泰豐嘅功力,但絕對有點水樓嘅質素韭菜盒子~建議4人或以上才叫,是不好食,而是太飽肚。拔絲香蕉~外觀特別,但口感反而一般,太多糖,外皮凍了很硬。
兩款晚市套餐選擇。也可選擇散叫。
當日便選擇了散點菜色。
北京片皮鴨~
酸辣湯~
不過不失, 酸辣味道適中。
蒜泥茄子~
蒜泥做得非常好,口感很綿。配合很特別的醬油汁
再配軟身的茄子和葱粒,好味道
涼拌土豆絲~
四喜烤麩~
四喜烤麩材料唔貴,但係能夠整得好食,
唔容易
唯一美中不足,太细碟
宮保大蝦~
大大隻彈牙大蝦, 甜酸味配合得很好
蟹粉小籠包~
食後感:
未至於有台灣鼎泰豐嘅功力,但絕對有點水樓嘅質素
韭菜盒子~
建議4人或以上才叫,是不好食,而是太飽肚。
拔絲香蕉~
外觀特別,但口感反而一般,太多糖,外皮凍了很硬。