2017-07-19
晚飯時間想搵好嘢食,路過見到呢間餐廳嘅餐牌都算 OK,就入去坐低喇。店內裝修色調好和諧,閣樓式嘅設計,地方細,不過都坐得都幾舒服。雖然客人唔多,但落單後等嘅時間都幾長⋯⋯第一道上桌嘅係軟殻蟹卷,炸出嚟嘅蟹唔係幾有味,而且真係好軟,配搭嘅沙律菜味道都有少少怪怪地。心想:今次可能又中伏啦 不過中伏之念好快扭轉咗。落單時侍應講明係韓國膽而唔係加拿大膽,但都十分鮮味。為咗每口飯都有海膽,我地決定 撈勻嚟食,啖啖都有海膽味。值得一讚嘅係除咗主角,呢間舖嘅配角都做得好好,溏心蛋食落好甜,酸薑片亦都十分夠味。就喺個海膽丼食完之際,師傅砌咗好耐嘅壽司盛終於都出場——一共十二款壽司,質素當然唔係完美,蝦同帶子都唔夠新鮮;不過其他都第一件食嘅係左口魚,十分夠味;吞拿魚看似很瘦,但食落有驚喜;鰻魚、三文魚都十分肥美,尤其三文魚,油脂溶喺口入面嘅感覺實在難以形容,不過亦十分易滯;玉子亦都十分甜,其他質素亦算不俗。整體而言,雖然等上菜嘅時間長,但整體食物質素算為中上,值得幫襯。侍應們亦十分勤快,會主動加茶。不過廁所感覺就爭啲。
軟殻蟹沙律卷
海膽丼