2023-11-20
小店覓食,呢間台灣食堂就系巧明街國基集團樓上4樓。整體裝修有小小日式feel,木元素為主,中央有吧枱俾食客自己調製點碟。位置算相當闊落,竹簾間隔都幾有feel,同埋仲有長長嘎面檔可以睇到師傅炮製牛肉麵。不過我們志不在此,因為我地系俾樓下一人一煲臺式小火鍋吸引上來的,甘就肯定要試下啦。店鋪仲有優惠活動,可以以優惠價換購多一份M7牛肉同埋兩份特飲,真系非常唔錯。距地主打無味精,關注食物健康,鍋底都相當有質素,我地就揀左蔬菜養生鍋X2。蔬菜盒夠新鮮,材料都相當豐富,有油麥菜,粟米,番茄同金菇等等,夠曬大份。我地更鐘意食牛多啲,所以upgrade咗M7肉眼同埋PRIME牛頸脊。M7肉眼系澳洲牛,因為系後腿肉,油脂更少一些,更有咬口,淥嘎時間可以適當控制,牛肉味會更為濃郁。PRIME系美國牛種,頸脊部位油脂分佈更為豐富,食落相當有牛油香味,滿口油香,肉質更為鮮嫩多汁。主食可以挑選唔同噶面,吸埋煲入面牛油香味,真系非常好食。飲品氣泡水都唔錯。
主食可以挑選唔同噶面,吸埋煲入面牛油香味,真系非常好食。
飲品氣泡水都唔錯。