2017-05-27 49 瀏覽
泰聚香港人好鐘意食泰國野,但係除左九龍城之外,其他地方都有好多特色既泰菜,包括呢間位於太子既泰聚。環境個度寬敞闊落,和一般泰菜餐廳大致相同。今次係午餐既時候叫左兩個主菜,分別係泰式豬頸肉湯河和香茅雞中翼豬扒飯。首先介紹下泰式豬頸肉湯河,值得一讚既係佢地湯底(冬蔭公、喇沙、清湯)和麵條(金邊粉,河粉、米線)都可以自由選擇。最後揀左冬蔭公湯式和金邊粉。冬蔭公可能係想就返香港人口味道偏甜小辣,飲落去都唔會有味精味。至於主角豬頸肉真心好好好食,原因係佢有秘制既醬汁!呢隻秘制既醫汁同薄片既豬頸肉100%match,出面都試唔到所以極度推薦大家要試試。至於另一個主菜香茅雞中翼豬扒飯,香茅雞翼食落香脆,但係有少少炸過頭。至於豬扒本身配上甜味的醬汁,但因為手多多將豬扒點上豬頸肉的酸辣醬汁發覺原來更加滋味。所以想食豬扒但有興趣試下呢隻汁既可以叫待應幫忙呢。之後我地點左兩隻特飲,分別係藍蝶花特飲和蜜糖檸檬冰。前者賣相好吸引,上下部份既紫色有淺有深。飲落去有淡淡既花香,而且唔會好甜,係一個比較健康既選擇。後者蜜糖既甜同檸檬既酸非常適合,而且沙冰底下有不少檸蜜汁,所以唔會有剩返一舊沙冰飲唔到既情況出現。總括而
泰聚

之後我地點左兩隻特飲,分別係藍蝶花特飲和蜜糖檸檬冰。

總括而言,泰菜既質素不錯,而且特飲甜品既種類都很多,所以想食泰菜既朋友呢個係一個唔錯既選擇。
2017-05-23