2022-08-18
好耐冇食新加坡菜,好掛住肉骨茶,FD推薦咗海港城嘅海南少爺,咁試試啦。估唔到哩間晚市都幾旺下,7點行到已經full咗9成,得2人位唔洗等位。成間餐廳以棕色同寶藍色為主,裝修得古香古色,真係幾靚。嘢食都好多嘢咗,馬来西亞肉骨茶一定要試下,FD就揀咗豬肉沙嗲同馬來蝦面。馬来西亞肉骨茶配料幾豐富,揀咗豬手同排骨,仲搭配左魚皮,腐皮,響鈴同油器。食肉骨茶一定要先飲碗湯,入口藥材味好溫和,飲得出是落咗好多種藥材入去煲,但係後味唔會覺得苦仲有少少甘甜,唔錯,好飲!排骨同豬手都係大大件,每款仲有3件,唔點醬油食已經好夠味,淡淡藥材味同肉香,食到停唔落口。配菜裡面最鐘意食魚皮同響鈴,嗦塞肉骨茶湯,一流!叻沙食得多,馬來蝦面就係第一次食,配料都好豐富,有蝦,溏心蛋,豬肉,芽菜同韭菜。溏心蛋做得唔錯,入口即化。蝦都好新鮮,食落好Q彈。估唔到馬來蝦面同叻沙真係好唔同,湯底好重蝦味,好似落咗好多蝦油一齊煲,同D面又真係好match。FD對哩碗湯底真係鐘意得不得了,上次佢食完一幻拉麵就好like果個蝦味湯底,今次成碗湯都飲晒。豬肉沙嗲燒得好惹味,沙嗲醬唔會太辣仲有少少甜味,豬肉預先已經醃制過,唔洗點醬已經好夠味
馬来西亞肉骨茶
馬来西亞肉骨茶
馬來蝦面
馬來蝦面
豬肉沙嗲燒得好惹味,沙嗲醬唔會太辣仲有少少甜味,豬肉預先已經醃制過,唔洗點醬已經好夠味,配埋啤酒一齊食,夠曬chill!
豬肉沙嗲
最後埋單都唔夠500HKD,以哩個價錢黎講,嘢食OK,又有靚海景,FD真係冇推薦錯,可以再來!