2020-03-28
-CATS’ EYE貓之眼-CATS’ EYE係一間日式醬汁飯專門店🍛主要有四款日式醬汁(咖哩豬肉、濃茄牛肉、忌廉雞肉、燴牛肉汁)同埋手打和牛漢堡可謂呢間餐廳既招牌✨(對面街都有佢既姐妹店專門食和牛越南河粉)-忌廉雞肉+和牛漢堡蛋包飯($96)可能因為即叫即製既原故,下單時店員哥哥好好,有提醒我地和牛漢堡要等10分鐘,以免有食客趕時間等唔切😌 不過要食好西當然要俾d耐性🥴一上菜,塊漢堡排係熱辣辣既一切開,d肉汁流晒出嚟🤤漢堡排既牛味好重,食完浸牛味會徘徊係口腔入面果種漢堡排既質地淋得黎係鬆軟既(唔係實實淨淨好似麥X勞早餐漢堡排果種),除左牛肉應該仲加咗d洋蔥粒同類似軟骨既物體,增加口感🤔呢款漢堡排配既汁係店家秘製,用牛肉、蔬菜、蕃茄同紅酒慢火煮3日既牛肉汁,用黎撈蛋包飯同漢堡排一齊食係絕配呀!👍🏻👍🏻👍🏻 而我揀既另一款忌廉雞肉,與之相比下,味道會温和少少但唔會同漢堡排既汁互搶fo忌廉汁食落有浸牛乳味同蔬菜既甜味(原來忌廉汁係用左特濃4.3牛乳🤭)兩者同雞肉一齊食,有種溫暖既感覺🤣雞肉既肉質同味道就普通喇,主角都係個汁最後!蛋包飯隻蛋睇相都知滑!成碟用d汁撈飯,就算係女仔都可以輕易KO
CATS’ EYE貓之眼
CATS’ EYE係一間日式醬汁飯專門店🍛
主要有四款日式醬汁
(咖哩豬肉、濃茄牛肉、忌廉雞肉、燴牛肉汁)
忌廉雞肉+和牛漢堡蛋包飯($96)
一上菜,塊漢堡排係熱辣辣既
一切開,d肉汁流晒出嚟🤤
兩者同雞肉一齊食,有種溫暖既感覺🤣
雞肉既肉質同味道就普通喇,主角都係個汁
最後!蛋包飯隻蛋睇相都知滑!
成碟用d汁撈飯,就算係女仔都可以輕易KO😎🤟🏻
其實今次係我第二次黎呢間餐廳🙈
因為第一次太晏去食,所以和牛漢堡賣晒🥺不過鑑於上次經驗試過哂咁多款醬汁,所以今次就可以揀到呢個最理想既combination 出黎😎
(利申本人選擇困難症病入膏肓,每次揀野都要用成15分鐘🤦🏻♀️今次一拎到張點單紙可以即刻填完✌🏻同行朋友感到老懷安慰)
最緊要!!!呢間係黃店之餘又好食,當然要多d幫襯喇✋🏻☝🏻
Btw我地平日12點半度到已經有條人龍🤭想食和牛漢堡同唔想排隊的話,最好早d黎,避開繁忙時間哦~🤗
#littlemon_hk #貓之眼日式醬汁飯專門店 #catseye ##灣仔美食 #香港美食推介 #蛋黃哥 #蛋料理 #日本料理 #蛋包飯 #和牛漢堡排 #japan #omurice #日式飯堂 #hkfoodie #foodsnap #黃色經濟圈