2018-12-07
話說近日媒體報導兩家豆花店鬥法而人氣再度急升,我才驚覺原來常經過這地區多年,從未幫襯過!當然近年香江陷入通脹年代之後,已極少流連街頭覓食,一來價錢貴,二來食品多是垃圾級別(如工業大量生產的化學魚蛋同 燒賣), 對荷包對健康百害而無一利(也别說環境衛生與服務了)!所以想食街頭小吃也唯有轉戰台灣。不過今次兩家豆花店鬥到兩三蚊咁激,實在好奇,原本材料大 簡單樸實的豆腐花, 除了真材實料 務務實實地製造之外, 仲有冇空間去鑽空子, 製作一啲化學豆花 來降低成本呢? 答案是沒有。兩間豆花店我都試過, 可以肯定咁話阿玉豆花的豆味一定比鄰店特出,一吃就有淡淡豆香味滲透口腔,而鄰店的卻淡如水。 這就是兩蚊與三蚊的分別吧!明顯亞玉的豆花個豆漿底一定濃度較高, 食起上嚟口感亦較滑。 嗰種滑係綿綿密密的口感,而鄰店的滑卻有一點點像大菜糕哪種彈牙, 個人估計是石膏粉及水的比例較高, 所以口味亦變淡。 這可能就是平一蚊的秘密。 但係食嘢唔係一味追求平, 都要講質素。睇嚟亞玉豆花就是找到自己的底線, 當日眼見鄰店居然冇人排隊, 可能日久見真章, 食客都已用腳投票, 為呢場戰爭定了勝負。