2017-06-09
香港的放題店真的好多,其中一家大家會想起的想必是大喜屋系列。這幾年發展出不同檔次的大喜屋,極尚是比較早期的,後來也有樂天和殿等等。製造一點新意之餘,我覺得普遍來說大喜屋的質素還是保留得不錯的!這次與幾位好朋友來吃晚餐,訂左晚上7:30,去到的時候都要等一陣先可以入座。當晚既刺身都好唔錯,三文魚腩好厚切,特別喜歡貝類的我都覺得真係好新鮮,特別係馬刀貝。壽司都好多驚喜,尤其係燒左口魚同海膽,仲有花之戀都好正!唔知有無朋友同我一樣,都係鍾意食壽司多過刺身,雖然有飯好似好頂胃,但感覺係無咁濟。我就最鍾意係放題店見到超少飯既壽司,咁樣岩心水得黎又可以試多幾款嘛,嘻嘻!甜品可以選Haagen-daz同Movenpick既幾款口味──全部都係質素保證啦。食飽飽又傾左咁耐計,滿足!以我依稀的印象,總覺得殿大喜屋的刺身好似種類再多同高質D。不過,大概三百蚊既晚餐有咁既質素,收貨啦。