2023-06-27
因為父親節嘅關係,老婆準備咗個驚喜比中意食牛肉嘅我,訂枱食日本燒肉,仲要係和牛添!😋今次介紹呢間位於筲箕灣嘅「大眾燒肉酒場」。門口設計簡約但係有盞日系嘅招牌燈,室內燈光較暗但係每個爐上面都有盞燈係度,唔使驚睇唔到燒到過晒龍。點餐用QR code 點,有晒圖片有埋價錢,mark晒點過咩嘢食仲計埋大數加一嗰啲好清晰。講吓食物先,主打梗係要食牛啦!只係數同牛有關嘅食物有成19種!成個menu食物連飲品加酒精類都有成超過80種。有原味燒肉、帶味燒肉、自家創作和牛料理、野菜、海鮮、丼飯……原味燒肉🍖🐂:「和牛三角腩」$「和牛沙巴當」「和牛霜降·赤身盛」「黑毛和牛小排」我想講真係好食到喊出嚟!啲油花靚到呢😍,成個嘴都係幸福嘅味道!如果想食油脂豐富嘅必推頭三種,如果想食油脂平均啲嘅就試「黑毛和牛小排」同埋order帶味燒肉🍖嘅「汁燒手切封門柳」,口感同樣一流!😍阿女食到嘴舐舐🤣「蟹肉免治和牛炸棒」將和牛肉炸成牛肉球,淋上少量醬汁,鋪上蟹肉及蔥花。單係賣相已經高分,入口外脆內軟,唔錯唔錯😁「免治和牛多士」呢個真係好食到一個點😍多士鬆脆而且吸咗啲鹿兒島和牛油脂,配埋自家製他他醬同埋黑松露,如果唔係食到尾
今次介紹呢間位於筲箕灣嘅「大眾燒肉酒場」。
原味燒肉🍖🐂:
「和牛三角腩」$「和牛沙巴當」
「和牛霜降·赤身盛」「黑毛和牛小排」
「蟹肉免治和牛炸棒」
「免治和牛多士」
呢個真係好食到一個點😍多士鬆脆而且吸咗啲鹿兒島和牛油脂,配埋自家製他他醬同埋黑松露,如果唔係食到尾聲一定再encore😋
「野菜五盛合」
有冬菇、京蔥、南瓜、菠蘿、紫薯。
飲品叫咗佢地推介嘅
「青檸菠蘿梳打」「百香果梳打」「可爾必思梳打」杯杯都咁大杯又好飲,食燒肉梗係要配有汽飲料啦!(要揸車無叫啤酒😆)
「蕉糖芝士蛋糕」做甜品
阿女食咗一啖之後搶著要,最尾比咗幾口佢食😂
芝士味啱啱好,又唔會太甜。
私心推介:「和牛三角腩」「和牛霜降·赤身盛」
「汁燒手切封門柳」「免治和牛多士」多士必食👍🏻
和牛沙巴當