筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!同友人去開中環整西裝,事前一齊食個lunch,佢提議樂香園嘅滑蛋叉燒飯,就即管去朝聖下。位置中環同上環中間,都幾唔就腳,由中環站行左十分鐘先去到。坐低望下餐牌,lunch $42 ok啦,睇真d原來唔包野飲!老牌餐廳但係餐牌中英對照,明顯有好多遊客慕名而來,而我最怕呢類店鋪...不過坐低左就算!滑蛋叉燒飯我諗都唔諗就叫滑蛋叉燒飯,上菜好快,蛋的確係幾滑,無他嘅因為都真係好生下,至於叉燒又瘦又薄,我就覺得麻麻地,但係蔥同甜豉油救番個飯,整體我俾3粒半星香草雞扒飯同行友人嘅香草雞扒飯就真係一眼睇哂,無乜好發表可能你會話"呢度中環食野係貴架啦",OK我接受,但係質素都可以好番少少呀嘛?俾我感覺係有d似似做到出名就唔憂做個隻。我要性價比可以行上d去四季,要好味嘅

滑蛋叉燒飯
滑蛋叉燒飯

香草雞扒飯
同行友人嘅香草雞扒飯就真係一眼睇哂,無乜好發表
香草雞扒飯

可能你會話"呢度中環食野係貴架啦",OK我接受,但係質素都可以好番少少呀嘛?俾我感覺係有d似似做到出名就唔憂做個隻。我要性價比可以行上d去四季,要好味嘅蛋叉飯又可以去旺記,所以應該無下次。
如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!
2018-12-14