今時今日咁既服務態度…真係好唔得。放心,係呢度絕對唔會聽到歡迎你光臨既1234,同送你走既多謝。其實餐廳門面裝修不錯,食物都唔差,但侍應既服務態度真係不知所謂。我地一行5人黎到餐廳,全間餐廳當晚共有3位侍應,帶位侍應非常落力推薦是日推介。我睇完菜單就諗住搵個侍應問下今日既omakase sushi set係咩~好神奇啲侍應唔見晒卒之有個侍應行cat walk 咁行過,要勁大聲叫唔該佢先行埋黎…我:今日個omakase sushi set有咩壽司?侍應指住個menu:咪呢啲壽司!我:個memu寫住要問今日有咩壽司…侍應不耐煩:咪幅圖果啲野,三文魚子呀,海膽呀,果啲囉!我: omakase唔係每日唔一樣?另一個火影侍應唔知邊度走出黎:係呀,每件壽司都唔一樣!我真係好黑人問號,我夠知係每件唔一樣啦,我仲天真到以為佢會問完chef會話我知,但到我埋單都無見佢覆過我。我落左單,見其他人話想食蠔,但menu果種蠔暫停供應($1××/6隻),就諗住問下佢是日餐牌個蠔有幾隻,今次我已經避開上個侍應。我:我想問出面牌寫果種蠔係幾隻?女侍應突然奔跑走去問(我心諗大佬,唔通成班都新請返黎?)跑返黎既女侍應:

我:今日個omakase sushi set有咩壽司?
侍應指住個menu:咪呢啲壽司!
我:個memu寫住要問今日有咩壽司
侍應不耐煩:咪幅圖果啲野,三文魚子呀,海膽呀,果啲囉!
我: omakase唔係每日唔一樣?
另一個火影侍應唔知邊度走出黎:係呀,每件壽司都唔一樣!

我:我想問出面牌寫果種蠔係幾隻?
侍應突然奔跑走去問
(我心諗大佬,唔通成班都新請返黎?)
跑返黎既女侍應:你想要幾隻丫?
我嚇大既:我係想問160蚊有幾隻?
侍應:一隻!
我:唔要啦咁…

落好晒單諗住叫支清酒, 今次搵最後一個神出鬼沒既侍應
我指住個menu支sake想叫既時候
火影侍應:呢個menu既sake已經無再賣,唔update,你可以試下我地推介果支
我:我唔想要咁大支
火影侍應;你地咁多人可以飲支大既
我:我地一人一杯就夠,唔洗大支

非常努力推介,但始終佢都無答過我omakase係咩壽司

到落單sake, 我又要問佢到底$1××/2支既sake幾多ml, 到底佢個menu可以幾唔清楚,啲侍應有幾唔理解個menu.

叫左支sake問:呢支熱定凍好?
侍應:你鍾意啦!
我回頭問大家想熱定凍
侍應搶答:我地係成支放落熱水度浸
我心諗咩料呀,難度佢會以為我半支熱半支凍…

我:熱啦!
點知原來呢度所謂既熱sake係比支真係熱水浸一浸常溫既你,係無熱水座住。

食到一半,第一個侍應走埋黎指住隻空碟命令:比隻碟我啦!

我心諗咩料呀,洗唔洗做埋佢果份,佢其實係咪只係針對我地呢

到埋左單走,我地隔離台客都好奇怪咁話到底邊度有人幫我埋單,係咪要自己出去埋。

我起身行行下既時候,第一個侍應生衝出黎大喝:埋單未?
我初初仲以為佢問我隔離台…
點知佢係跟住我地重複大叫埋單未…
大佬呀,我地一行5人浩浩蕩蕩行出大門口走你數咁笨實?咁大個人唔識行去電腦check 下?唔會問下啲同事先?

我走既時候唔係多謝晒,係大叫埋單未?!

呢啲餐廳係不可一不可再。祝生意興隆。
慶祝紀念
紀念日