2019-11-01 2244 瀏覽
話說今晚同C6慶祝生日,但皆因最近嘅社會活動有好多變數,所以千揀萬揀就揀左方便放工同返屋企嘅地方食飯。.📍地點在ICC 101,店舖唔算大,同田舍家share一個reception。門口細細,但金壁輝煌都好有氣派~ 而且sky dining每個座位都可以盡享無敵維港海景😎! 👍🏻. 🎖Le 39V主廚Frédéric Vardon來自巴黎榮獲米之蓮一星。走進店會看到Frédéric Vardon在忙碌工作。拿餐牌一看,巴黎總店的項目大都可以在這裡找得到。.💓 當我忙著睇menu等緊C6之際,突然聞到一陣陣芝士香🤤,原來細心嘅侍應已經將一份香噴噴既芝士酥條放在枱上😍。.🥖 跟住會上麵包盤, 個人覺得麵包麻麻同埋牛油太硬身都係麻麻~講返正題,我哋點咗signature set 試吓,但話晒都慶祝生日,點都要加碼點埋caviar 同埋白松露 😋========================🐟 韃靼三文魚,三文魚肉碎、洋蔥、胡椒和檸檬汁調味,最後放在雪糕筒型嘅餅作為前菜,好醒胃! .🦆 鴨肝卷,食法國菜點會少咗— 鴨。但個人來講其實唔係太鍾意食鴨,呢一個鴨肝卷非常之濃郁用上鴨肝醬。.🥣 法國

========================

🥣 法國洋蔥湯,當然洋蔥湯不少得㗎啦。甜甜的洋蔥,湯再加左cottage cheese ,非常之好!只可惜太少,一啖就冇!

🐚 平時食生蠔會加入檸檬或紅酒醋,呢個法國生蠔Gillardeau Oyster n°2做法係配上青蘋果citrus foam,ginger jelly 再加上石榴子點綴。呢個可以encore,可唔可以比多粒我呀?

🦀北海道帶子、蟹肉、海膽、配上紫椰菜做個foam 再 top with Maison Kaviari 魚子。旁邊仲有蟹肉、海膽 stuffed 多士!!!! 呢個陣容冇得輸,唔使講都超正啦。

🦢鵝肝肥美,呢度做法係用上柚子啫喱、粟米、梅汁,酸酸甜甜的。個人覺得怪怪地。

🍝 白松露 Cabonara面層加了一屬白松露同一隻低溫煮農場蛋。軟滑的蛋白加上豐腴的蛋黃混入松露同carbonara 醬汁之間,其濃郁也香味十足的味道就是軟滑的慢煮蛋的最佳配襯。必試!

🥩 到了主菜環節,在幾個選擇中,我最想試的就是牛肉。A4和牛,肉質嫩口而且味道濃郁,簡單以pepper sauce 襯托,滿意!

🍮法式泡乎Paris Brest,鬆軟的泡乎以榛子忌廉去填滿,再淋上香濃的榛子醬,感覺就是濃得化不開。

🍍全晚最喜歡的甜點就是菠蘿主題,以黑白對比呈現。外層配上白朱古力杯子,內𥚃有菠蘿切粒的鮮果當然清新可喜,而墊底的酸酸甜甜菠蘿啫喱薏米布甸也起解膩之效。再用上菠蘿味gelato作配襯,在味道上配合得很不錯。

🍡甜品之後,再用首飾箱送上 petit three! 包括非常的有水準的canelé,coconut&vanilla cream cake & 橘子做嘅甜點。
========================

💸價錢方面,前菜是$300+,主菜$5~600+,而甜品就$200+。Signature Set Menu 每人大概$1000+。地點、店舖設計、環境加上來自巴黎的名氣,真係物有所值 👍🏻