唔知係咪小編經常推介台灣嘢食,所以今次好開心,可以嚟到《五斗米》呢間舖頭度食唔同嘅台灣美食😍😝 小編同幾位朋友叫到成枱都係野,真係望到都興奮🥳.當中有幾款係小編推介,覺得好味道既👍🏻1️⃣#玉米起司蛋餅 — 溶左嘅芝士同埋粒粒分明嘅粟米,加上煙韌嘅餅皮,真係好好味!真係有喺台灣食既感覺!💯2️⃣#炸物拼盤 (鹽酥雞配花枝丸)—呢度嘅炸物炸起熱辣辣!又完全唔油~加上佢層炸皮非常之薄,食落口真係既香脆又惹味!推推😋3️⃣#滷味拼盤 (滷蛋、台式貢丸、台式花枝丸、百頁豆腐)—小編覺得佢嘅滷味拼盤入面嘅小食全部都好入味,滷蛋唔止係外層有滷水味,而係食到入面都有!另外佢個百葉豆腐真係好好味,厚實嘅口感配合滷味嘅味道,食落口令人好滿足☺️ 仲有佢底部嘅娃娃菜係唔可以錯過嘅🙈4️⃣甜品方面,雖然呢度有小編好愛嘅 #九份芋圓 ,但係佢有一樣令小編覺得係更加特別嘅甜品~ #台灣直送黑糖花生麻糬 🥜‼️ 本身小編睇份Menu嘅時候,以為呢度隻嘅麻糬係一pat喺碟上面,要自己撈勻類似糖不甩嗰種🙈 點知佢係兩件外型好似雪米糍嘅麻糬,佢個麻薯皮非常煙韌,好QQ,入面包住嘅花生餡又香甜,加埋出面應該係用黑糖粉包住,凍冰冰咁食真係好過
當中有幾款係小編推介,覺得好味道既👍🏻

4️⃣甜品方面,雖然呢度有小編好愛嘅 #九份芋圓 ,但係佢有一樣令小編覺得係更加特別嘅甜品~ #台灣直送黑糖花生麻糬 🥜‼️ 本身小編睇份Menu嘅時候,以為呢度隻嘅麻糬係一pat喺碟上面,要自己撈勻類似糖不甩嗰種🙈 點知佢係兩件外型好似雪米糍嘅麻糬,佢個麻薯皮非常煙韌,好QQ,入面包住嘅花生餡又香甜,加埋出面應該係用黑糖粉包住,凍冰冰咁食真係好過癮😳 正🤩
📌 溫馨提示:《五斗米》其實係有兩間分店,而今次小編去嘅上環分店主要就係做外賣嘅,所以喺嗰邊返工嘅朋友仔,去一lunch time嘅時候,不妨可以買外賣返Office試吓喎😎😜