2023-12-19 21 瀏覽
行過海港城見到開左呢間韓風cafe~原來佢係來自韓國仁川特色咖啡店Sips;;lban嘅香港分店~見到門口嘅「🌽粟米蛋糕」水牌就覺得好吸引喇🤩「🐙玫瑰醬八爪魚年糕 & 橡果黑毛豬卡邦尼意粉🍝」未食甜品先食吓鹹嘢,佢哋呢度個年糕好得意好似意粉咁長條~咬起上嚟口感好煙靭唔錯👍🏻而玫瑰醬嘅意思並唔係真加入左玫瑰~而係個顏色粉粉地有啲似玫瑰🌹實際其實佢係韓式辣醬加咗忌廉~多咗份幼滑少咗份辛辣,但依舊好有辣醬嘅香~整體唔錯,唔太食得辣嘅朋友都可以食到👍🏻而卡邦尼意粉,佢哋採用橡果黑毛豬,味道比起用一般煙肉冇咁濃鹹~但又特別香肉味,配上咁creamy嘅卡邦尼醬汁,確實難以抗拒😋😋「🌽軟綿綿粟米蛋糕 & 🥜香濃花生夢幻冰沙」甜品嘅時間我就最開心❤️粟米蛋糕外型金黃色真係好靚~蛋糕都好軟熟,但成個蛋糕嘅靈魂一定係個粟米汁~配上粟米汁後,味道非常濃郁香甜,恍如食緊一件超甜真粟米~配上埋餅碎同真嘅粟米🌽,口感層次都非常豐富~唔怪得知係佢哋店舖王牌之一👑另外冰沙,今次我哋食咗花生味,頂層有黃豆粉醬同紅豆蓉,開頭食味道比較日式~但開始食到中層就會食到濃濃嘅花生香同麻糬~而食到底層嘅冰沙又可以加上煉奶~一個冰沙可

行過海港城見到開左呢間韓風cafe~
見到門口嘅「🌽粟米蛋糕」水牌就覺得好吸引喇🤩

「🐙玫瑰醬八爪魚年糕 & 橡果黑毛豬卡邦尼意粉🍝」
未食甜品先食吓鹹嘢,佢哋呢度個年糕好得意好似意粉咁長條~
而係個顏色粉粉地有啲似玫瑰🌹實際其實佢係韓式辣醬加咗忌廉~
多咗份幼滑少咗份辛辣,但依舊好有辣醬嘅香~
整體唔錯,唔太食得辣嘅朋友都可以食到👍🏻

「🌽軟綿綿粟米蛋糕 & 🥜香濃花生夢幻冰沙」
甜品嘅時間我就最開心❤️粟米蛋糕外型金黃色真係好靚~
蛋糕都好軟熟,但成個蛋糕嘅靈魂一定係個粟米汁~
配上粟米汁後,味道非常濃郁香甜,恍如食緊一件超甜真粟米~
配上埋餅碎同真嘅粟米🌽,口感層次都非常豐富~
唔怪得知係佢哋店舖王牌之一👑
但開始食到中層就會食到濃濃嘅花生香同麻糬~
而食到底層嘅冰沙又可以加上煉奶~
一個冰沙可以食到三個味道,唔怪得之佢個名有「🦄夢幻」二字~
真係估你唔到得嚟又超match,呢個組合極夢幻~