2017-12-24
聖誕當然要食大餐😋,今次同朋友就來試下麥田廚房嘅上海派俄羅斯聖誕大餐款式多,價錢亦不算太貴,重點味道亦不錯呢!🎉🎉🎉✨餐湯:平日外面嘅餐廳d set只有紅白2個湯揀,呢個set就有多達6個可揀,包括招牌羅宋湯、周打魚忌廉湯、龍蝦湯、俄式凍湯、酸魚湯同牛尾湯,識食的我當然要試呢度嘅招牌羅宋湯!此湯落足料,牛腩好軟淋入味,聽老闆説此湯煲足30個鐘, 而且冇落味精呢!難怪咁香濃好呢!😝✨前菜:前菜有三款,我同朋友分別揀左俄羅斯魚子醬配三文魚釀雞蛋同煙三文魚沙律!當中咸香魚子醬同蛋味道好配,沙律亦新鮮可口!😋 ✨主菜:主菜就有五款選擇!同朋友就一齊開心share試左其中四個!💖芝士忌廉蘑菇汁焗釀蟹蓋配法式蒜蓉包,蟹蓋裝上滿滿的蟹肉絲同芝士忌廉蘑菇汁,蟹味好香濃!配上香脆蒜蓉包,正呀!💖招牌烤羊架配忌廉焗薯,烤羊架肉質夠嫩而且冇羶味,當中伴碟的忌廉焗薯亦是我十分喜愛嘅配菜,每粒薯仔都沾滿忌廉汁,好香好好食!💖俄式串燒牛柳配田園雜菜沙律,牛柳煮得剛好,唔會太熟同太乾,食落鬆軟仲keep到有肉汁,又不韌,而且牛味都好香濃!💖香煎比目魚扒配意式雜椒蕃茄汁意粉,比目魚皮扒外皮煎得香脆,內裏肉質依然嫩滑意
款式多,價錢亦不算太貴,重點味道亦不錯呢!🎉🎉🎉
✨餐湯:
✨前菜:
✨主菜:
主菜就有五款選擇!同朋友就一齊開心share試左其中四個!
💖香煎比目魚扒配意式雜椒蕃茄汁意粉,比目魚皮扒外皮煎得香脆,內裏肉質依然嫩滑意粉亦煮得剛好,配上雜椒蕃茄汁好開胃呢!
✨甜品:
蘋果金寶撻同棉花糖朱古力撻兩款選擇,兩款都加上聖誕裝飾,美美的,當然又要俾相機食先啦!而且驚喜地兩款都不太甜和膩呢!
另外值得一提,呢幅畫原來係人手繪畫,用來影相打卡一流!