2015-11-03 1426 瀏覽
星期日最好就係訓到自然醒, 今日唔去飲茶,就選擇到呢度九重鮮試試佢地既lunch set呢度環境好舒適, 坐位也很闊落,坐位也頗多, 人多也不怕呢個就係主角, 大蒸鍋我地選好了湯底食物, 侍應好快就放左湯料進鍋了, 我仲問了個傻傻的問題, 就係d湯放咁少就夠?原來佢地原理係上層幾鍋一路蒸就有大量水蒸氣, 咁d水蒸氣就會跌進鍋底做成我地最後飲既湯放好了幾層食材, 咁侍應就提我地留意下個漏斗, 係用黎計時用的, 每轉五分鐘時間過得好快, 頭層係前菜 有泡菜,蛋,蕃薯,木瓜,南瓜, 其實每重蔬果都很不錯好鮮甜, 但南瓜同木瓜是我極力推介, 真的十分好食主食我就選了芝士蝦烏冬, 十分好食很香濃的芝士味, 烏冬也很滑口好了到最後等左好耐既韓式豬手湯,內有蜆肉所以特別鮮甜,而且我還放了點胡椒來調味, 十分好飲好突出豬手既味道, 朋友也讚口也不絕, 忍下住要飲多round, 好在湯的份量也不少, 足夠每人2碗多
呢度環境好舒適, 坐位也很闊落,坐位也頗多, 人多也不怕
呢個就係主角, 大蒸鍋