2020-11-07 180 瀏覽
今日同朋友嚟開深水埗,見到附近有間人氣咖啡店,決定入去試試,我哋入去之前係冇人等位的,我哋兜個圈返嚟15分鐘之後,前面已經有六七個人等緊位,攞咗飛之後,職員問我哋介唔介意坐出面半開放式嘅設計,我見開陽啲,又唔使等,即時入得啦!我叫咗一杯普通嘅Ice latte, 朋友真係好有taste,叫咗一杯熱蒸汽凍咖啡,等咗一陣,咖啡到了!先講我嘅ice latte, 除咗有好有滿足感嘅奶香之外,佢嘅咖啡豆亦都好香,細問之下,原來有自家炒嘅咖啡豆,咖啡款式有10幾款,包括常見嘅巴西、非洲豆,亦有較罕見嘅東帝汶豆。咖啡豆風格變化豐富,有酒香、花香及紅酒奶油等。至於朋友嘅熱蒸汽凍咖啡,外型好似黑啤,飲落口感綿綿,佢哋將奶泡打得好薄,質感同平時嘅凍咖啡好唔同。我哋一路飲住咖啡,一路享受住由外街吹入嚟嘅自然風,一個輕鬆嘅下午啊!