2017-08-23
話晒草根都係九龍友,成日都會係觀塘出沒,所以一有機會都會周圍試下區內嘅樓上Cafe,睇下會唔會餐遇到隱世美食。今次係網上面見到一間賣紅酒嘅鋪頭同時有經營餐廳生意,聞說餐廳空間感好大,環境好好,所以一於鎖定今晚去試一試。餐廳位於觀塘區,但若乘坐地鐵,在牛頭角站落車再行過去會較近。上到去果然環境好大,用餐區連紅酒區佔樓宇全層。餐廳更有獨立房間可供包場搞活動或公司聚會。偏黃嘅燈光氣氛不錯,當晚食客很少,只有約4枱食客,餐桌間十分闊落。餐廳設有live band區,不過當晚未有駐場歌手表演,但有表演者在場拉小提琴。見餐廳有提供Dinner Set,包餐飲,湯,主菜同甜品,一於叫一個Set,再散叫一份主菜,兩姐妹share一齊食。點左餐後就送上餐包2片,餐包有滿滿嘅黑芝麻,可惜塊包好硬,加左黑醋會好食dSet Dinner Menu($288)飲品叫左蘋果汁,不錯。Starter - Soup of the day今日嘅餐湯係忌廉甘荀湯🥕,甘荀味好突出,但由於草根口味問題,一向唔係咁中意甘荀嘅味,所以覺得一般般🍃青檸蟹肉扁意粉Fresh Lime Crab Meat Linguine青檸加蟹肉🦀
餐包
飲品叫左蘋果汁,不錯。
Starter - Soup of the day
忌廉甘荀湯
Fresh Lime Crab Meat Linguine
青檸加蟹肉🦀,聽落好清新🍀諗都冇諗就叫左呢個。可惜食落真係清新過龍,食唔出青檸同蟹肉嘅鮮甜味😞。幸好麵質煮得好煙韌,有咬口👍份量剛好俾草根share👭配料有南瓜、露筍丶車厘茄,其實幾豐富,不過味道偏淡,成個意粉只食得出蒜蓉味,由於炒過,意粉油左少少,整體上只屬一般。
青檸蟹肉扁意粉
頂級紐西蘭西冷扒8安士($218)
Grilled New Zealand prime sirloin 8oz
草根👭一向叫牛都會揀5成熟🐮不過最後嚿牛肉嚟到就變咗7成🤔,所以切落都冇咩血水。果然牛肉較硬,唔夠柔軟😔,但食落總算有濃郁嘅牛味🐮份量有8安士,其實一個女仔都食得晒。由於牛肉比想像中熟,味道一般。有點失望,始終$218呢個價都唔平。旁邊配菜有燒過嘅秋葵🌿紅蘿蔔🥕同薯仔🥔。
Daily Dessert
個set仲包個甜品,賣相幾靚。睇落好似雪糕🍦,但食落唔夠凍🤔質感又有少少似cream,味道麻麻,極愛食甜品嘅草根姐姐都唔中意🙅🏻。最後草根都冇結論究竟呢嚿係咩嚟嘅?有冇人知呢~可以講番俾我地知喎🕵
是日甜品
是日甜品