Plato Cafe & Bistro (吳松街)

喺附近行完勁肚餓🤪 經過呢間餐廳覺得個名好熟,好似喺IG就周不時都見到🤔 同埋見門面都唔錯,餐廳面積又夠大就入咗去食!👀餐廳座位好闊落,室內都幾光猛。 我見有唔少情侶食飯,亦見到有人帶老朋友過嚟聚舊。氣氛都幾輕鬆熱鬧,同朋友過嚟聚會食飯真係啱哂👏🏻 夜晚佢有晚市套餐、至尊二人餐同精選二人餐,叫套餐點都抵食過散叫,所以我哋叫咗個精選二人套餐$488,包前菜+湯+扁意粉/意大利飯+主菜+甜品+兩杯$32飲品!❤️ 是日餐湯 + 麵包條是日餐湯係南瓜湯,南瓜湯好幼滑唔會太稀!條佬本身唔太中意飲南瓜湯,但佢今次完全接受到👌🏻 麵包條好脆卜卜,蘸湯食都唔錯。❤️ 黑松露岩芝士薯條職員話芝士醬無哂,轉咗黑松露醬。薯條分量多,新鮮炸出嚟,熱辣辣兼好脆口😜 薯條上灑滿松露粉,加埋個黑松露醬,松露味突出唔少🆙🆙❤️ 法國鵝肝松露野菌扁意粉見到menu寫住有鵝肝就即刻揀咗呢個😂 意粉汁好creamy但唔膩,個汁充滿松露同野菌香味,唔會話好淡口。鵝肝比我想像中大條👀 表面煎到金黃色好焦脆,入面軟嫩,鵝油唔算好澎湃,但味道濃郁而且勝在抵食!❤️ 西班牙黑毛豬鞍豬鞍係用咗Iberico豬🐷 肉質超嫩滑柔軟,帶有少少脂肪

❤️ 是日餐湯 + 麵包條

法國鵝肝松露野菌扁意粉

❤️ 西班牙黑毛豬鞍
西班牙黑毛豬鞍
西班牙黑毛豬鞍
豬鞍係用咗Iberico豬🐷 肉質超嫩滑柔軟,帶有少少脂肪,一咬落去好juicy,啲油香留喺口腔😚 調味啱啱好唔會太鹹👌🏻 係今餐令我最驚喜嘅一道菜☺️

❤️ 是日精選甜品 - Tiramisu
Tiramisu
今日個甜品係tiramisu😍 一上枱已經分好咗兩嚿✌🏻 賣相唔錯,呢款tiramisu口感幼滑,甜度適中。食落好輕盈,食完都唔會太滯👏🏻 佢有得加錢轉心太軟或芝士蛋糕,不過我應該會食唔哂,所以無加🙈

❤️ 雜莓乳酪 $48 & 蜜桃乳酪 $48
雜莓乳酪 & 蜜桃乳酪
個餐包埋$32飲品,我哋加咗少少錢轉其他飲品。 呢兩款乳酪好清新解渴,唔會過甜,個人比較中意蜜桃乳酪多啲🍑

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
呢間餐廳好適合同朋友聚會,同朋友嚟可以叫多啲share食😝 職員服務唔錯好nice,加分😎

補返Menu先👇🏻
2021-06-27