2017-12-21
唔知大家同唔同意,我覺得臺菜基本上係一個幾中大伏嘅菜系。然而,現實往往可以出人意表,令你大跌眼鏡⋯🤧🤧睇到雜誌同飲食平台嘅帖文,嚟咗觀塘呢間臺灣嘢🇹🇼,位置喺駿業街,主要客路應該係附近廠廈同商場嘅上班族👯♂️。去幫襯嘅時間係午市嘅初段,入咗座嘅檯唔夠一半,應該可以試到店家嘅正常水準☝🏼上菜出奇的快🏃🏻,但個別項目明顯同店員表示嘅即叫即做有好大出入😅先試佢個台南擔仔麵,係就係成層油喺面,但嗰小勺肉燥、乾蔥油,加埋芫茜同粗身芽菜,又係幾香㗎噃☺️可惜,敗筆就係啲麵腍到咩咁,冇牙都食到咁滯🤐仲要一啲都沾染唔到啲味道,唔通要就咁淨飲啲油湯咩🤷🏻♂️?其實出LCX食某間有名嘅擔仔麵,廿幾蚊一細碗我都少少肉赤,呢度位偏遠啲、賣貴10蚊、仲要cut埋我隻蝦🦐,我表示喊出嚟😢點知佢個古早味魯肉飯都幾啱口味喎衰鬼😋,亦都係呢一餐入面最正常嘅一款食物🙃。粒粒魯肉入晒味,油份夠而唔肥膩,係可以嘅👌🏼,但係話晒都賣幾十蚊碗,我會想魯肉🐷落返多少少啦🙄畢竟食魯肉飯嘅人都唔想食到一半得返白飯吖🍚係咪?原來秘制炸大雞腿呢個先係大伏😓,說好了嘅即炸唔使3分鐘就上枱係詭異嘅🤔,但其實我唔追求點整,只要好食就好。冷不防佢肉
台南擔仔麵
台南擔仔麵
古早味魯肉飯
秘制炸大雞腿
原來秘制炸大雞腿呢個先係大伏😓,說好了嘅即炸唔使3分鐘就上枱係詭異嘅🤔,但其實我唔追求點整,只要好食就好。冷不防佢肉質奇乾,仲要燶到一笪黑一笪瘀😨,這就是叫價近50蚊嘅雞腿😒,何謂秘制、何謂大呢🤥?腦海閃現一堆黑人問號🤷🏿♂️
傳統黑糖刨冰(小丸子、紅豆)
事已至此,甜品已經變成我嘅唯一希望,來一客傳統黑糖刨冰🍧,揀兩款配料唔使加錢,揀咗小丸子同紅豆,小丸子係類似白玉(しらたま)🍡嘅東東,煙煙韌韌,質感唔錯🤤,而且分量都合理🙌🏼
傳統黑糖刨冰(小丸子、紅豆)
紅豆狀態都理想,軟硬適中,煮得透嘅同時外表都維持到原粒靚靚🌞冇走樣🙈。係嫌佢啲冰唔知點解咁巖嶄⛰同埋齋用黑糖漿伴刨冰單調咗啲,如果加錢轉奶冰底或者會好啲?🙄
燒仙草(手工芋圓、手工地瓜圓、仙草)
啱啱消咁啲火,又整個燒仙草試下。咩事?係蒸熱定叮熱嘅涼粉😑?!可能係我唔識啦,我以為涼粉咁嘅狀態嗰啲叫仙草凍😧,而燒仙草如果熱嘅其實應該係流質嘅💁🏻
燒仙草(手工芋圓、手工地瓜圓、仙草)
撇開名字唔講,呢碗嘢同叮熱嘅涼粉完全冇分別👊🏼,上面嘅芋圓同地瓜圓得寥寥幾粒🤹🏻♂️,質感仲要硬實唔自然,好似擦字膠咁。😥,成40蚊又就咁燒焦⋯🔥食飯食到咁高潮迭起,有時真係怕怕😟
秘制炸大雞腿
🚀龍鳳號