2021-11-30
間唔中行山就會會嚟到馬鞍山搵食,特別係行大金鐘行西貢,路線又簡單景又靚,食飽飽就開始行都得﹗上網見到呢間日本料理 X 居酒屋嘅,近馬鞍山站,先喺A 出口落地正再過隔離馬鞍山中心地鋪,好快就行到。/壽司。烏冬定食 $158配前菜 時令水果 是日精選串燒- 雞軟骨串燒 ;好特別﹗﹗第一次食咁大個嘅雞軟骨串燒,椒鹽調味得啱啱好﹗油脂香加埋軟骨嘅爽彈口感,好好味﹗唔知有啲咩壽司都真係幾神秘,我諗可能會因應魚生嘅金目鯛而有唔同,今次我就有甜蝦、鰻魚、三文魚、魷魚、金目鯛?(我都唔係好識其中一個)吞拿魚蓉軍艦,每樣個賣相我都畀幾高分,以lunch set嚟講,特別要推介同讚嘅係「吞拿魚蓉、金目鯛、鰻魚、金目錭」💛💛呢四款都非常非常高水準﹗明顯出面啲壽司唔同都有心思﹗灸燒本鮪腦天壽司($68):腦天原來係吞拿魚頭頂嘅肉,之所以咁貴係一條吞拿魚只得兩片,筋少而脂肪多,魚味特別濃,加埋佢用咗炙燒方法整同調味,油脂味好特出,真係會好食到,嗯﹗一聲三文魚牛油果盛丼 $118配 前菜 時令水果前菜係酸蘿白 水果係蘋果,應該噴過鹽水放氧化,我哋食完飯食都冇氧化,keep得好好又爽甜多汁😆﹗三文魚粒加牛油果真係
壽司。烏冬定食 $158
灸燒本鮪腦天壽司
三文魚牛油果盛丼 $118
配 前菜 時令水果
三文魚牛油果盛丼
三文魚粒加牛油果真係 100%match嘅配搭💯,牛油果增加咗三文魚嘅creamy感,豐富咗成件事魚生,份量亦都畀得好夠﹗整體都好滿意
服務:特別想讚係呢度有間咗另一邊咁,雖然呢邊剩係坐兩枱客,但職員都好熱心經常過嚟睇吓你有咩需要🥰,成日都主動幫手加水加茶🍵,服務好好👍﹗
壽司。烏冬定食