2015-03-10 1026 瀏覽
細細每就聽B仔涼粉聽到大, 不過我呢D市區人真係十世都唔會入元朗, 更加唔會因為一碗涼粉而入元朗, 不過跟奶奶入黎元朗拜年, 食完勝記牛丸同一間好難食既燒燒賣, 諗住入到黎無理由唔食埋個涼粉先至走, 雖然好飽, 但老公話同我一齊SHARE碗芒果涼粉, 所以最後都衝左入黎!!當時只係8點左右, 入面已經座無虛席, 我地一行四人點左一個芒果河粉, 一個芒果涼粉, 一個紅豆涼粉, 同一客雞翼尖, 老公話佢個雞翼尖真係好好味, 不過我唔鐘意食骨, 所以我無試, 最先上枱係碗紅豆涼粉, 超巨型爆多紅豆係面, 一見到就已經飽灑, 老爺話以為紅豆係煲左既紅豆沙, 無諗過係紅豆肉同蓉, 不過跟花奶口感都唔太甜, 幾好味, 我碗芒果涼粉上枱跟左支飲管, 可以即刻飲上面D芒果汁, 係超凍超甜超好飲, 好味過許留山個D多多聲, 十分正, 入便仲有超多芒果肉, 大大粒, 有成個芒果咁多既肉, 都係廿幾蚊碗真係十分之抵!!涼粉又實又爽口唔粉, 好好咬口, 正!!!! 我決定每次黎元朗一定會再黎食!!