2021-12-18 38 瀏覽
仲記得上次係土瓜灣食嘅鳴虎拉麵,今次難得發現佢喺北角嘅一田內有分店,於是一於繞路去食返。點知原來因店舖面積關係,這邊的分店並沒有拉麵提供,相反則供應各種以飯類為主食的料理,另有多款小食提供,一場嚟到,都想試吓。我點的是標明熱賣的燒牛肉飯套餐,套餐包括了一款水耕菜,食落相當新鮮爽口,不會常見的苦味及草腥味,證明餐前處理得相當恰當。然後便是燒牛肉飯,這邊的燒牛肉飯色澤均勻,有一條條的紫色洋蔥均勻佈滿係飯上,賣相當吸引,牛肉味香並且有彈性,日式醬汁味濃,再配上洋蔥香,點點的甜味不會蓋過牛肉本身的肉香,反而襯托出來,相當出色。接著朋友點的是吉列豬扒飯,我嚐了數口,豬扒油黃金酥脆,肉質軟硬亦適中,不錯。