2019-11-05
咁啱經開大埔約咗個老死,就想收工時候想同佢聚一聚,噉佢就話聽到有間餐廳,見就見左好耐但從來都未入過去,今次就想捉埋我入去試一試佢哋嘅嘢食。WM Café and Bar 大埔安慈路2號八號花園地下20號舖 入到去職員安排我哋上枱,去到嘅時候餐具,胡椒粉,鹽,紙巾同餐牌已經完全準備好,非常整潔。順帶一提餐廳嘅,標誌非型格。未睇餐牌,職員已經送上兩杯清水係加咗檸檬汁,非常之開胃同香味。老友就話穩陣起見試一試SET DINNER啊。我哋分辨嗌咗鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲,同埋,烤食斑魚柳配芥末子燒汁。個餐好好佢係會跟餐配忌廉龍蝦湯,及飲品。嚟喇嚟喇個湯嚟喇,忌廉龍蝦湯嘅忌廉,好誘惑,非常香口,雖然一般龍蝦湯都係苦,但係餐廳做到龍蝦湯嘅味道係有小小甘,不失龍蝦味。先討論一下烤石斑魚嘅味道先,條魚好好冇骨嘅,仲有薯菜配喺上面仲有啲燒汁,伴蝶,非常之有咁有設計,抵讚。聽老友講,條魚係有好好鮮味,唔會唔似一般嘅冰鮮魚亦都唔會有腥味,似乎師傅處理得唔錯手勢非常之好。輪到我的鹿兒島黑豚喇,呢個個味道就層次萬千,首先青蘋果絲拒絕得非常咁薄但咬落去依然有肉汁,抵讚,另外有粒大大粒嘅帶子,非常彈牙有鮮
老友就話穩陣起見試一試SET DINNER啊。
個餐好好佢係會跟餐配忌廉龍蝦湯,及飲品。
輪到我的鹿兒島黑豚喇,呢個個味道就層次萬千,首先青蘋果絲拒絕得非常咁薄但咬落去依然有肉汁,抵讚,另外有粒大大粒嘅帶子,非常彈牙有鮮味,聽職員講呢個牌子係日本貨嚟嘅,睇嚟成本都唔低喎。鹿兒島黑豚事落去有紋有路有間,咬落去肉緊唔會起渣,就算佢嘅根同嘅肥黐埋喺其中一邊,食落去都唔會覺得油淋淋。
薯菜唔係今次嘅主角但係佢哋都不識佢哋嘅職位,好味。
食完主菜當然係傾下偈下啦,呢個時候睇一睇個飲品餐牌我就叫咗一杯,菠蘿梳打,拍檔嗌咗一包洋甘菊茶。唔錯嘅佢真係有一粒粒嘅好鮮菠蘿肉,咬落去係等同你食一片菠蘿嘅口感一樣新鮮,有汁,有肉。
洋甘菊茶係用,靚靚拆開出嚟嘅因爲我冇試到但拍檔就話屋企噉我相信佢都唔會差嘅。
我哋仲有追加個甜品添,我就食咗個黑朱古力嘅蛋糕,噉朱古力面上面嘅黑朱古力醬唔算濃,但非常之充滿住甜美,當你仲差一次落去嘅時候,蛋糕係會好鬆軟噉分開。
當中環境係幾輕快嘅,因為餐廳都會播住,唔同時代嘅流行曲,真係百感交集,同埋晚上,傾偈,個環境氣氛都唔錯所以今日一坐就坐咗好耐。
最後睇睇其實餐廳設計都好細心佢哋有單邊位一人為兩人位,四人同六人位,所以如果係一支公過嚟坐下想靜靜睇下電視或者聽下歌都唔錯喎。