成日行過海港城,總會見到一間標榜米芝蓮一星嘅日式拉麵,見今日同朋友聚舊,想食下好嘢,心血來朝就入咗去。一入到去,服務員都主動友善帶我入位,坐低後,見到餐牌各種嘅拉麵,真係唔知點揀好,就問服務員「有乜推介」,佢同我講「呢度最出名係醬油拉麵」,好,我就懷住一個興奮且期待嘅心情,叫咗碗醬油叉燒拉麵。大約五分鐘左右,一碗整好嘅拉麵就端到我面前。我動起雙筷,諗住好好品嚐吓碗面啦,先飲啖湯,暖嘅,再飲多啖,微鹹,水溝豉油嘅味道。唔通傳統嘅日本拉麵係咁嘅味道,係咪我唔識欣賞?我抱住疑惑嘅心情,決定直接進攻碗麵嘅主角——叉燒。我一手夾起,放入口,X你個街,凍嘅。塊叉燒中間仲有啲略紅,生生地嘅味道,唔講我仲以為拍緊《人在野》。食到呢度,我已經對碗麵大失所望,諗住食番啖麵可以俾啲驚喜我,平復番我惆悵嘅愁緒。結果,我錯喇,麵條一咬即散,麵質毫無煙韌、彈性可言,係咪 overcooked 我唔知,但嗰一刻我腦裏面只有兩隻字——「難食」。最後,我同友人懷著悲憤嘅心情,含著淚吞咗碗麵佢,心痛咁俾完錢就急急腳走咗,誓言不再踏入呢間拉麵鋪半步。總括而言,呢碗醬油叉燒拉麵,湯淡,叉燒凍而粗糙,麵條毫無口感,毫無性價比可

總括而言,呢碗醬油叉燒拉麵,湯淡,叉燒凍而粗糙,麵條毫無口感,毫無性價比可言,難食。

醬油叉燒拉麵

$147.5