荃灣「寶蓮素食」,位置係眾安街「一品雞煲」隔離。媽媽喜歡食齋,於是我帶她和妹妹來試下。某星期五晚7:30嚟,人頗多,店內已坐滿。之後,穿過廚房進入後面舖,原來還有很多枱。人流不絕,越夜越多人,差不多也坐滿。可揀:任飲任食餐、散叫或套餐等等。。任君選擇!星期一至五成人每位$88 / 小童$62(10歲以下)星期六,日及假期成人每位$98 / 小童$72(10歲以下)(另收加一及茶芥)「勁寶橙汁、豆漿」任飲🔶******************🔶******************🔶這裡是按人數俾分量,我們三個人,樣樣細細碟也不錯,每樣試少少可試多D款,及避免食物浪費。上菜效率快!我們叫咗:🍀「五柳素仙斑」外層香脆!芋頭夠淋,味道不錯。反而個汁一般。「脆皮蜜瓜奶」這個也幾好!外層香脆,裡面粉厚,但可以。蜜瓜奶味道不太濃,食落不會太漏。分量剛好!🍀「紅燒桂花翅」材料有金菇、冬菇、黑木耳、粉絲、素豆腐等。味道偏淡有麻油香味,普普通通。「干燒伊麵」不太夠鑊氣,味道可以。「發菜琵琶豆腐」外型、味道和真的琵琶豆腐做得幾似。偏咸了一些。🍀「西汁香酥鴨」炸得夠脆,和素鵝差不多,只是腐皮厚身一點及比較亁身
門外環境

星期一至五
成人每位$88 / 小童$62(10歲以下)
星期六,日及假期
成人每位$98 / 小童$72(10歲以下)
(另收加一及茶芥)「勁寶橙汁、豆漿」任飲

任飲任食~ 自選餐 menu( 面)
任飮任食~ 自選餐 menu( 底)
五柳素仙斑 / 脆皮蜜瓜奶
干燒伊麵」不太夠鑊氣,味道可以。
發菜琵琶豆腐 / 干燒伊麵 / 紅燒桂花翅 /
🍀「西汁香酥鴨」炸得夠脆,和素鵝差不多,只是腐皮厚身一點及比較亁身。加上西擰汁,不錯!
金菇炇茄子」普普通通。
北菇炆生根」北菇好味!生根比較硬和韌。
齋鹵味」硽得夠入味,酸齋和咖哩齋味道較好。蠔油齋一般。腐皮卷偏軟身。
齋鹵味 / 金菇炇茄子 / 北菇炆生根 / 西汁香酥鴨
🍀「髪菜羅漢齋粥」材料有菇、髮菜、木耳,配上粥底清清地。
勁寶橙汁、豆漿」可任飮。橙汁少少酸不太甜。豆漿少豆味。整體飲品可以。
西米布甸糕、椰汁馬豆糕」馬豆糕味道麻麻,不太覺椰汁味。西米布甸糕食落比較一擗擗,整體一般。「香滑糖水:紅豆沙」可以。
髪菜羅漢齋粥 / 勁寶橙汁、 豆漿(任飲)/ 西米布甸糕、椰汁馬豆糕/ 紅豆沙
素點心及糕點(此頁任食自選餐可任點 free)
🍀總括而言:好飽!分量剛剛好!整體可以,味道不算太濃味、款式多,價錢合理!人多D可以試多幾款!待應比較忙,但待客態度也不錯!
另外餐牌
各款~套餐