餐廳: 一鍋堂 (XX Arcade)
資訊:

值得我哋一再encore嘅打邊爐放題,就係呢間位於旺角嘅一鍋堂!由你一出lift門嗰吓,你已經可以從佢嘅人流感受到呢間火鍋放題店嘅人氣,因為佢嘅CP值真係超高,所以想食嘅就記住提早book枱喇!由門口進入餐飲區,成排雪柜放滿蔬菜、飲品同甜品,其中有4款自家製嘅飲品就夠晒健康,首推冰糖燉檸檬,唔太甜又開胃。至於其他火鍋配料就用QR code落單,上菜速度好快,絕無漏單,但建議唔好一次過落太多,因為真係無位放。鴛鴦鍋呢度嘅湯底選擇超過10款,貪心嘅我哋就揀咗鴛鴦鍋,一邊係一鍋潮汕鍋,而另一邊就係沙嗲鍋。一鍋潮汕鍋有鹹酸菜、豆卜同冬菇,帶有濃香嘅黑胡椒味;而沙嗲鍋比出面一般嘅沙嗲湯底更香,配上肉類就啱晒。美國安格斯牛小排美國安格斯牛小排係encore又encore之選,油脂分佈平均,接近入口即熔。封門柳封門柳嘅油份相對無咁高,但就勝在肉味香濃。牛脷心托薄薄嘅手脷,輕輕淥一淥就食得,口感豐富,係必叫項目。西班牙栗飼豬肉除咗牛肉,豬肉都唔錯㗎,西班牙栗飼豬肉嘅肉味好香,夠晒新鮮。大蝦除咗肉類,海鮮都超級新鮮!大蝦爽口彈牙,真係無限encore之選!白沙蜆 + 蜆上枱時,啲蜆仲郁緊,新鮮之餘,仲要

飲品
蔬菜

封門柳
封門柳嘅油份相對無咁高,但就勝在肉味香濃。

牛脷心托
薄薄嘅手脷,輕輕淥一淥就食得,口感豐富,係必叫項目。

白沙蜆 + 蜆
上枱時,啲蜆仲郁緊,新鮮之餘,仲要無沙。
白沙蜆 + 蜆

脆肉鯇 + 花膠 + 魚皮餃 + 雲吞 + 芫茜餃+ 鮮蝦雲吞
脆肉鯇肉質鮮甜結實,無骨啖啖肉。花膠好滑,索晒湯嘅精華,骨膠原豐富。呢度嘅餃都係自家製,材料豐富,有別於出面嘅口感,而且選擇超多,十分唔錯。

除咗以上嘅推介,其實仲有美國安格斯特選牛板腱、紐西蘭羊捲肉、手打蝦滑、釀老友鬼鬼等等,真係要帶多個胃嚟先食得晒!

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記
2020-07-09