晚上放工同男朋友出旺角拍拖👫,行到餓餓地,發現附近有一間以石燒牛扒為主打的餐廳,作為食肉獸的我地,二話不說就即刻去試試😋😋一入門口就有一塊好大的自助點餐機,入面有三種牛的部位俾客人揀。包括西冷牛扒、牛肩同埋磊牛扒。而每個種類都有三個重量可以選擇。最後我揀左西冷牛扒200g ,而男朋友就揀左磊牛扒300g。🥩🥩🥩餐廳無咩特別設計,而店面的staff都只有兩個,基本上所有野都係自己黎😂枱面有黑椒汁、照燒汁同埋胡麻醬,一隻碟已經可以放曬3款醬。近取餐處有一邊有自助沙律bar🥗同埋飲品區🍵;另一邊就可以裝白飯🍚同埋麵豉湯。所有野都係任食任飲,想隨時添食都無問題。不過最重要、一定要拎的就係圍裙。因為燒緊牛肉的時候,牛汁、油份會彈到周圍都係!所以記得記得要用圍裙!拎左牛肉之後就,就見到我地塊牛扒面頭有一張廚房紙蓋住,用竹籤固定好,減低俾油份彈到的機會。不過我就有少少擔心張廚房紙唔知乾唔乾淨😅西冷牛扒 200g($128)我地掛住傾計,其中一邊燒得耐得濟,面頭有少少焦黑,不過切落去都唔會太熟。呢舊西冷牛扒較我平時食的厚實,不過好易切開,同埋食落又唔會好韌。另外肉味頗濃,燒左一段時間都有肉汁。因為我唔

西冷牛扒 200g($128)
西冷牛扒 200g

因為我唔中意食太熟的牛扒,所以我見燒到差唔多就將牛扒切粒,然後放入碗中。仍然好熱的石板就放回取餐處😂😂😂

磊牛扒 300g($100)
磊牛扒 300g

試左少少男朋友的磊牛扒,我覺得磊牛扒比西冷少左d牛肉的香味,同埋可能燒的時間較長,所以硬身少少。

另外,我個人比較喜歡沾照燒汁,因為我覺得照燒汁的甜味能令牛肉味道更豐富。不過男朋友就覺得配少少辣的黑椒汁反而更惹味。😂
西冷牛扒 200g
磊牛扒 300g