2017-07-10
銅鑼灣呢間花子舍整體嚟講係一間出色嘅餐館。首先入到去侍應已經好熱情咁招呼,餐館周圍係乾花嘅裝飾設計,啱哂鐘意靚花嘅人。枱上有一支檸檬水,入面啲檸檬都幾fresh,應該換得幾密。先講前菜,完全係驚喜。薯仔湯好足料,飲落去唔會覺得好稀,加埋個cream拉花成個湯更加creamy同顯出有誠意。至於個沙律,生菜蔬果非常新鮮,咬落去勁fresh,配埋小弟至愛嘅煙三文魚真係幾正啊!去到主菜,筆者點左薯蓉羊架同軟殼蟹墨汁燴飯。先講羊架,非常得意嘅係佢有兩個汁比你點,其中果個青蘋果Jelly醬汁酸酸甜甜好得意,配埋羊架食就無咁「漏」。另外個墨汁燴飯混入左三色椒同其他蔬果去整,咬落好有口感,配埋軟殼蟹食會覺得好有滿足感!甜品方面,我試咗個雪糕,係幾多料咁。佢有兩球雪糕,跟著有新鮮士多啤梨,下面有啲蘋果蓉、蘋果、軟棉花糖等等,幾健康嘅!最後不得不提係佢地嘅「花」之特飲,我朋友試左草莓特飲,一杯係有汽梳打,一杯係草苺芭菲。杯草莓梳打幾特別,飲落去有淡淡清花香,而據店負責人介紹係由飲品入面果粒花之冰融解放味出黎,會有微微酸同花香味。據說店入面嘅飲品整體都係比較淡,岩哂鐘意飲啲清淡花香飲品嘅人。整體覺得花子舍唔
整體覺得花子舍唔錯既,特別欣賞佢哋嘅前菜同主菜,真係無令人失望,仲有驚喜!而且店入面嘅燈光幾舒服,職員都好nice好好人,讚!