又到星期六,係放假既第一日, 當然要出街shopping兼食餐好啦!媽咪發板要去將軍澳既「The Point」食晚餐, 事關佢話之前同朋友去過個面食野...見到將軍澳中心翻新後沒有了小店但多咗好多唔同類型既食肆好似日式、西式、意式、中菜、有機食物都應有盡有!佢話特別有一間吸引就係「The Point」!餐廳位於商場出口位置既正上方...一入商場抬頭都已經望到了門口非常漂亮但餐廳招牌是在右邊沒有置中但由於勁大隻字所以係非常搶眼「The Point」既內部形狀同建築我非常喜歡從外面看就來一個L型的形狀非常長長的餐廳分為三個部分...室內座位、於餐廳外面的室內露天座及餐廳半開放座位店員安排了餐廳半開放座位給我...十分開心!因為這也是我心中所喜歡的座位啊雖說沒有室內座位的暗暗及柔和燈光但我更愛這裡的開揚及無拘無束,環境舒適通爽一點侷促感也沒有喔環境優雅舒適, 很舒服呀!店員有禮微笑地送上清水和餐牌餐牌望落非常吸引...可能係圖片拍得美美的!分別有一份東洋日式食物既餐簿、一本A la carta餐簿同一份飲品餐簿!入面好多野食選擇, pizza款式特別多, 連甜品都可以選擇叫pizza點了我喜

餐廳位於商場出口位置既正上方...一入商場抬頭都已經望到了

門口非常漂亮
但餐廳招牌是在右邊沒有置中但由於勁大隻字所以係非常搶眼

「The Point」既內部形狀同建築我非常喜歡

從外面看就來一個L型的形狀非常長長的

環境優雅舒適, 很舒服呀!

店員有禮微笑地送上清水和餐牌

餐牌望落非常吸引...可能係圖片拍得美美的!

點了我喜歡的沙律
柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙律$88

多款材料都非常新鮮亮麗...

羽衣甘藍數量好多又爽口
呢款菜我真的非常喜歡它屬高纖又可以通便、護眼、抗氧化!好有益。

而南瓜烤得軟腍適中、茄子及藜麥亦被柚子味噌令到更加入味!整體健康又出色!每樣切得大小剛好,口感一流!
食澱粉質前是要吃點清淡健康解解膩感。
柚子味噌、烤南瓜、茄子、藜麥、羽衣甘藍沙律

到呢餐主角上場了!這裡有一個Pizza窯爐所以係「The Point」無可能不叫Pizza吧
原隻龍蝦、茴香頭、車厘茄、水牛芝士、海鮮汁 11"的龍蝦薄餅$298

賣相好靚呀,上枱時龍蝦頭及身放在薄餅中間霸氣十足,切了八件,眼看龍蝦先起了肉再切粒再舖上薄餅上層!再加入些配料好像、車厘茄、水牛芝士等等!
足料又惹味呀!每一啖咬落去都可以食到好彈牙嘅龍蝦肉!十分鮮甜,好正!

薄餅餅底好香脆又煙韌再配海鮮醬加點水牛芝士超超超夾呢!口水已流,十分誘人。

至於中間既龍蝦內藏點點帶子粒,龍蝦肉及一些香料都幾有驚喜呢!
整過薄餅所有食材配搭都能融為一體!好好好好好好好食,十分推介!

再來款主食
紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉$136
份量對我們來說剛剛好,最驚喜是個紅酒汁,味道香噴噴,蜆殼粉既形狀可以兜住啲汁一齊食好入味...而且蜆殼粉煮得煙韌好有口感!

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉

牛肋肉非常軟腍同入味不會煮得過火!!!
成個都係勁好食呢!的確沒有令我失望!!!!都係推介推介~

為晚餐劃上完美的句號

朱古力brownie烤香蕉合桃加雲呢拿雪糕 $68
它們的王牌之選...香蕉和朱古力的配搭怎看都是一個百搭的組合!

朱古力brownie烤香蕉合桃加雲呢拿雪糕

雲呢拿雪糕放在最上層慢慢溶的時候連埋brownie同烤過嘅香蕉及合桃一齊十分香濃⋯
整個口感豐富外脆內軟又能做到一冷一熱冰火交融。果然是王牌!

最後點了杯
Green Point Share
味道相對清新因為飲到上層的淺綠色的薄荷味道加上亮黃色的底層菠蘿味道...兩者混合
迎來了另一種的夏日感覺...好開胃...好解暑
如果你不喜歡酸就不要點了!因為平時飲的菠蘿飲料是偏甜!
但呢杯喝下去味道只有點點甜味但整體偏酸!所以味蕾是挺刺激的!
Green Point

「The point」有幾間分店雖說連鎖式但食物的質素完全做到穩定性又多款式,感覺監控度好嚴謹

👉🏻論食物此餐廳食物份量預得剛剛好,多選擇非常適合多人聚餐!而且食物中會感受到廚師的認真製作絕不馬虎!總括來說是非常好吃

👉🏻論服務真的十個讚!每一個都好細心又有笑容,食物上枱又或者加水都是好有禮!
看得出不是為上班而上班,是真心真意的去對待客人!我們被重視了
👉🏻論環境坐得好舒適!上面也提過了我是非常喜歡的喔

成餐晚飯性價比高之餘沒有驚只有喜!謝謝你們讓我有這麼高享受的一餐。
2018-06-16
Green Point