2016-03-28 285 瀏覽
哩個月我去過一次潮福餐廳,對於我地咁樣嘅吃貨,真系無可以錯過咯。價錢公道、侍應招呼熱情周到。日本大元貝新新鮮鮮,岩食落口嘅時候就知道好滑喉的感覺,新鮮得嚟又好簡單,簡單即系美味。蟲草花蒸雞,其實我覺得比較特別的搭配,蟲草花特有的味道同雞肉的肉味都混為一體,感覺好新奇卻有意外的夾,雞肉都系十分之爽滑的,而且蒸過的雞肉都系非常嫩,入口即可以體現到蟲草的清味。看著成個過程覺得都系一種體現,好特別的感覺吧。。生猛海中蝦,好大個頭的蝦,好完整,蝦肉充盈,而且彈牙鮮美,加翻小小調料就可以食到鮮味的蝦肉喇。蒜蓉蒸勝瓜,味道麻麻,蒜蓉味道倒是很香,但係無咁我口味。仲有一個都係蒜蓉的,蒜蓉肉蟹蒸糯米飯,朋友食咗好多糯米飯,感覺所有的精華都系糯米飯度,蟹肉可以單獨食,蒜蓉的煮法令到糯米飯都擁有者特有的迷人氣味,糯米飯好好食。

2016-03-09
10 分鐘 (堂食)
午餐