2018-02-19
大年初三約了全軟人茶聚,唔想搵啲連鎖酒樓,就上網搵咗呢間工廈區🏭附近嘅酒樓!呢間環境同服務口碑都唔錯,打電話去訂位,早一日會有店員打電話確認!準時到去到門口真係幾驚喜,簡約中式裝修一啲都唔俗氣,新年裝飾都唔會好娘,桌椅唔迫,細節位竹簡卷軸📜裝飾!幾舒服又唔嘈吵!點心同平時見嘅之外,仲有啲特色款式!分幾次人齊點餐,即叫即做茗茶($12/位)叫了香片同普洱,都好香濃,而且唔夠味,店員可以沖過一壺!生拆鮮蝦餃($50/3粒)無食!6角形蒸籠幾得意!上海小籠包($38/3粒)皮比較厚,湯汁都幾多!味道清甜,豬肉餡幾滑!好味!鮮蝦豆苗餃($38/3粒)賣相幾靚!無食!孔府招牌腸粉($42)賣相靚,另上豉油濃香,腸粉皮軟滑,好粗碌,入面有炸脆網脆脆口感,加上爽脆蔬菜絲,炆得入味嘅冬菇絲!好味XO醬煎腸粉($58)索晒甜豉油味,腸粉煙韌好味!黃金鍋巴($46)鍋巴香脆,鹹蛋黃沙沙的薄薄包裹鍋巴,唔知點解食嘅時候有牛油曲奇嘅味道充滿口中!好味脆皮茄子($46)金錢形狀,炸漿薄脆,茄子軟身,少少彈牙,有南乳醬,鹹香好味!脆炸南乳肉($43)船形竹籃幾靚,炸漿薄脆,鹹肉片鹹香有肉汁!好味!孔門抄手($46
生拆鮮蝦餃($50/3粒)無食!6角形蒸籠幾得意!
鮮蝦豆苗餃($38/3粒)賣相幾靚!無食!
XO醬煎腸粉($58)索晒甜豉油味,腸粉煙韌好味!
孔門抄手($46/6粒)橙色辣油好多,食落香辣,酸味醋汁反而唔夠,雲吞皮滑,菜肉餡爽口!好味!
麻辣萵筍($46)萵筍片扭成麻花形幾靚,爽脆清甜,麻味強,食落又唔辣!好味!
松茸蘑菇包($35/3個)外形做得像樣,包鬆軟,餡料係鹹香菜粒同冬菇粒,好味
XO醬蘿蔔榚($48)呢個比較一般,蘿蔔方塊唔夠香脆,辣味唔夠!
黑蒜牛柳粒拼黃金薯球($68)薯球無食,牛柳粒軟身無筋,蒜頭味香,豆乾粒有咬口!好味
千層素鵝($46)平時得唔太喜歡腐皮嘅食品!今次食咗一層,好軟滑,又索晒啲汁,好味(令我對素鵝改觀)
陳醋水晶肴肉($48)呢個特別在醋汁係改做啫喱同肴肉一齊,肴肉軟滑,鹹香好味!
黑毛豬叉燒($198)呢個真係正,蜜汁入味,半脆瘦叉燒軟滑!豬肉味濃,好好味!
孔門炒米粉($90)賣相靚,新竹米粉乾身爽口,蛋粒加芽菜爽口好味!
古法海帶魷魚湯麵配雲吞($90+$12)賣相幾好,湯底鮮甜,鹼水麵幾爽口,雲吞皮滑蝦肉爽口,海帶結係厚身海帶,雖然彈牙但我自己唔喜歡厚海帶
香芒凍布甸($32)肥髀食,賣相幾靚
養顏棗皇榚($32)熱辣辣好彈牙,棗味唔會酸,食到棗味又唔會太甜,好味
咖啡榚($36)啡白千層榚,質地好彈牙,似椰汁榚!咖啡榚好香咖啡味!微甜好味
酒釀桂花湯丸($32)
食物真係好味!講真心無一款係難食(通常食點心,總有啲款式會失手)呢度地方靚,服務又幾好,人手夠,所以好快回應,我哋有兩個女店員負責我哋嗰區,好爽手,短髮嗰位有笑容,馬尾嗰個就無乜表情,兩個都好快回應!上菜時店員有提醒一句先上菜!有時碰到就會講唔好意思!家人都滿意呢度嘅環境服務月食物!
搵到間令到家人滿意嘅酒樓飯聚,大滿足!