2025-07-20
第一次食非洲加納菜,兩個人撐枱腳,先點了即叫即煎原條炸鯽魚、烤雞墨西哥夾餅、水牛芝士水果沙律,另加用洛神花、薑及香料製成的「非洲涼茶」加納特飲。鯽魚炸得非常香口,佐以辣醬,相當惹味;烤雞夾餅配以另上的三小兜醬料,和朋友都覺得美味不已;而沙律中的蕃茄仔和水果都很新鮮,配水牛芝士,清新又好食,特別適合悶熱三號風球天。意猶未盡,再點了雞肉加納醬汁長通粉,醬汁尤其出色,配上畧為煎香的雞肉,味道著實出色。由於呢餐係慶祝朋友生日,所以電話訂座時問可否寫碟,老闆娘話完全冇問題。當日揀了菠蘿Crème Brûlée, 擺盤十分漂亮,寫碟精緻,儀式感十足。不得不提,勤快的店員會在適當時會換碟,而且碟有好幾個花紋,不諳廣東話的她,會告訴你菜式辣唔辣,相當識做。店子雖小,但用餐愉快。到達和離開,都有大廈內樂於助人的異國朋友主動指路,倍感親切。