2022-07-03
作為北區人,近近地大埔就有放題食,當然要即刻去試下。一到門口就覺得裝修好有日本feel🎏。有4個唔同價位嘅組合可以揀,我地揀左A款嘅經典組合。首先一入去就見到熟食同小食區,有多款唔同選擇,放題常見嘅前菜: 中華沙律、螺肉、枝豆,仲有腌製小食: 雲耳、蓮藕、豬脷、泡菜等。竟然仲有朱古力醬點棉花糖,真係估佢唔到。食左幾款小食,味道唔錯。放題一定唔會少得刺身啦🤤,叫左三文魚、北寄貝、赤貝、象拔蚌、榮螺、帶子、虎蝦、赤蝦、仿鮑片。刺身全部都好新鮮,三文魚好肥美,赤蝦大大隻,貝類鮮甜,食完會繼續想encore😍。海膽手卷細細件,一啲都唔腥,又係encore之選,值得推介。一品料理系列,全部都係熱焫焫,推介避風塘八爪魚🐙同避風塘鴨舌,有大量炸蒜同少量辣椒一齊炒,一開始以為會好辣,點知又唔會喎,相當唔錯。另外豉汁炒蜆都好惹味🤤。串燒同燒物方面,雞軟骨同牛舌滴上幾滴檸檬汁🍋,味道更突出。燒菠蘿🍍好甜又多汁,燒扇貝燒至金黃,配有沙律醬調味,少量菇同蟹柳口感好豐富👍🏻。炸物同天婦羅絕對唔油。蕃薯天婦羅🍠同南瓜天婦羅炸得酥脆,外皮層薄,仲配有天婦羅汁。吉列蠔🦪外脆內軟,蠔多汁鮮甜。廚師推介系列相當有水準👍🏻
有4個唔同價位嘅組合可以揀,我地揀左A款嘅經典組合。
廚師推介系列相當有水準👍🏻。雪花肥牛鍋相當不錯🍲,壽喜燒湯底除左有肥牛外,仲有豆腐、金針菇、冬菇、菜、生雞蛋,味道一流。而鮑汁燴花膠亦絕不遜色,真係大大塊花膠。
飲品🧃除左有飲品櫃盒裝同罐裝飲品外,仲有清酒同梅酒提供,選擇款式多元化。
最後雪糕我地選擇左Haagen-Dazs同Movenpick🍦,本人大愛夏威夷果仁味,雪糕除左有濃郁嘅夏威夷果仁味,仲配有好多嘅果仁粒,絕對為呢餐畫上完美句號。
真係好滿足🥳,餐單上面仲有多款嘢食可以揀,但實在太飽試唔曬,整體食物質素都好高👍🏻。另外,餐廳上菜速度算快,同埋仲唔會留單。侍應服務好,有禮貌。高質放題值得推介👏🏻。