上個星期六,同太太兩個人全日都留守喺旺角消遣,晏晝睇完戲出嚟就去花墟公園嘅睇展覽, 大約黃昏時候就嚟咗呢間放題餐廳食嘢, 因為係「早鳥」時段食平啲,所以其實預早一晚已經 book定位😄到咗餐廳好快被安排入座, 呢度嗰位經理同埋啲侍應都有笑容有禮貌,首先講下環境地方唔算太大, 因為自助食物區(甜品+沙律+少許熱食)、飲品櫃共同係個reception後面, 嗰度嘅空間估計同時只可以企五至六個人, 不過都唔係太大問題,大家禮讓一下便可😁講番食物質素,正常大路水準,刺身起碼唔會有雪味( 因為試過有啲大名氣嘅解凍唔切真係幾差)、 燒物、炸物上到張檯唔算熱都仲係暖身嘅,已經好好㗎喇😅 食物調味唔鹹, 但係好老實講句呢度各項目選擇係唔多嘅! 但係呢度點解會畀我標題為「非一般」呢? 因為呢度有幾點係如果大家食開放題都會感覺到幾滿意嘅~第一: 冇漏單。 雖然咁大個場唔我唔敢包枱枱都係,但起碼我自己嗰枱同隔離左右幾枱都冇漏過單, 呢樣係我試過不下十數間放題從未出現過嘅情況😁第二: 唔需另外付款追加貴價食材。 因為同我先前所講呢間嘢食物選擇唔多, 而且可能佢想做得比較集中容易控制場面, 唔會好似一般放題要加
講番食物質素,正常大路水準,刺身起碼唔會有雪味( 因為試過有啲大名氣嘅解凍唔切真係幾差)、 燒物、炸物上到張檯唔算熱都仲係暖身嘅,已經好好㗎喇😅 食物調味唔鹹, 但係好老實講句呢度各項目選擇係唔多嘅! 但係呢度點解會畀我標題為「非一般」呢? 因為呢度有幾點係如果大家食開放題都會感覺到幾滿意嘅~第一: 冇漏單。 雖然咁大個場唔我唔敢包枱枱都係,但起碼我自己嗰枱同隔離左右幾枱都冇漏過單, 呢樣係我試過不下十數間放題從未出現過嘅情況😁第二: 唔需另外付款追加貴價食材。 因為同我先前所講呢間嘢食物選擇唔多, 而且可能佢想做得比較集中容易控制場面, 唔會好似一般放題要加幾多錢有啲特別高質嘅食物, 總之你係畀嗰個時段嘅價錢加一就啱, 其實對食客係幾好嘅唔使混亂!第三: 上菜速度快及侍應招呼服務好。舉例嚟講就以刺身為例,真係約莫等五分鐘左右,同時遞單嘅食物都係期間或者之後兩三分鐘便送到,而且真係主動幫你換碟( 估計今次因為小弟食刺身居多,隻碟無咁「花」所以侍應幫我換咗兩次碟), 時段結束前半小時last order,結束前15分鐘再溫馨提示一次,真係等你有曬心理準備, 所以眼見起碼九成九嘅客人都好守時好規矩, 呢樣我覺得餐廳處理得幾好,侍應收紙、埋單真係可以叫做用得「溫柔」嘅語氣講又唔該前唔該後, 同埋值得一提唔會搏「貼士」, 兩個人連埋加一440蚊,畀500真係找三張廿蚊紙唔會畀散銀,呢幾點係令我覺得加分嘅!足以彌補地方淺窄、食物選擇少嘅缺點。 如就啱時間都值得encore。
芝士焗帆立貝、羊架、燒鰻魚、各式壽司
2019-01-05
  • 刺身