2012-05-01
趁星期六下午不用上班,便相約朋友到最近人氣急升的柴灣人渡過一個悠閒下午。入到去柴灣人,第一感覺很開揚,擺設簡單,環境好舒服。行到去櫃台,職員友善主動介紹柴灣人名產「家傳柑橘三文魚」同埋「自家製甜洋蔥芝士火腿黑麥三文治」。其實之前都睇過幾本雜誌介紹店主家傳柑橘三文魚,睇黎真係非試不可。因為同朋友都唔係太肚餓,最後決定order左一份家傳柑橘三文魚沙律套餐($58連飲品)同一份自家製甜洋蔥芝士火腿黑麥三文治套餐($58連飲品及沙律)share黎食。自助形式,買完餐後,職員俾張啤牌我,等左唔駛十分鐘,聽到自己個啤牌號碼就出去拎食物。好大份呀!$58呢個價錢確係很扺食!三文魚帶有陣陣柑橘清新味,從未想過三文魚可以咁整法,好好味呀!另外,仲有舖左d cream cheese係面,同三文魚很配搭,加埋整碟沾滿黑醋汁的新鮮蔬菜,真的很滋味!不得不提跟餐兩片香脆的garlic toast,整個配搭都一絲不苟!感覺很有heart,又係好大份,烘過的黑麥麵包很香脆,一啖咬落去,味蕾感覺到的是甜洋蔥跟芝士的美妙融合,一口吃完又忍不住吃第二口,簡直停唔到口。最誇張的竟然是配菜的沙律份量多得驚人,吃完一定大滿足
柴灣人俾我整體感覺很舒服,除左無敵大海景無得彈外,以這樣的價位,食物水準相當出色,最重要的是吃得出人情味。