2009-07-18
多年前曾經係呢間店附近做野,所以他們的豬肉餡餅和豆沙鍋餅的美味一早食過,近來因為媽媽經常提起想再食一次,所以尋晚做一次乖女專程帶她搭車來吃,來到時剛好是晚上7點半食飯時間,所以 都要等十分鐘才有位先來講講食物先雪菜肉絲水餃幼麵 $20 .......意外地好吃, 雪菜肉絲不會很咸, 和清湯幼麵攪拌來吃很好味, 連麵既有水餃4隻(水餃即係九菜豬肉餡既), 新鮮淥好, 裡面有湯汁要小心淥新個咀炸菜肉絲雲吞粗麵 $20........炸菜帶少少辣, 一樣好味呢度既雲吞即係白菜豬肉餡既水餃, 粗麵有咬口, 但不及幼麵咁索湯豬肉餡餅 $7 .........比以前細個左, 但好彩依然多汁, 皮薄而且煎得外皮香脆, 九菜和豬肉比例大約一半一半, 個人認為已經很好, 九菜如果太多既, 就會青草味太勁, 唔係咁多人接受到豆沙窩餅 $7............薄薄一塊, 通常阿姐會幫你剪開大約有4-5塊, 中間豆沙不會太甜, 外皮很酥脆有芝麻香, 好味蔥油餅 $7...........相對比較失色既一樣食品, 有點像豆沙窩餅, 但中間是夾蔥粒的, 也是薄薄的煎香, 但因為蔥粒的份量比較少, 所以吃起來也
所以他們的豬肉餡餅和豆沙鍋餅的美味一早食過,
近來因為媽媽經常提起想再食一次,
所以尋晚做一次乖女專程帶她搭車來吃,
來到時剛好是晚上7點半食飯時間,
所以 都要等十分鐘才有位
先來講講食物先
蔥油餅 $7...........相對比較失色既一樣食品, 有點像豆沙窩餅, 但中間是夾蔥粒的, 也是薄薄的煎香, 但因為蔥粒的份量比較少, 所以吃起來也不夠蔥油香, 但也很酥香的
凍豆漿 $6...........凍凍的有豆味, 不會水水的
其實間舖正如有些食評家話齋是比較舊,
所以看來衞生不大好,
但我昨天去到見到老闆已經經常抺枱,
而且將筷子換上了即棄的, 雖然不附合環保,
但也證明他們也想給客人有乾淨的感覺,
而且老闆也已是老人家了,
也沒見有她們的兒女來幫手, 可能考慮到未必有第二代接手,
所以也很難去落本裝修吧
另外我也見過他們自己會在舖頭食飯開餐,
我相信他們的食物衞生是沒問題的