(非會員)
2011-04-14 50 瀏覽
上星期同朋友一齊去慶祝生日因為早坐低 、所以侍應話要9:00pm交檯 、知道銅鑼灣呢間一向都多人 、所以都無問題。食物 、環境 、氣氛都好 、我個人頗喜歡Ruby Tuesday的食物 、而那天的食物質素都好好 、原本都好滿意。到差不多9:00pm 、留意到我地身後的一張四人檯一直都是"吉"的 、而侍應都一直沒有催交檯 、所以我跟朋友們都安心的繼續傾計。直至9:05pm左右 、有一位高高瘦瘦 、綁馬尾的女侍應遞上帳單 、示意我地 "埋左張單先" 、ok 、明白係催交檯 、於是都好快簽左張單 、而朋友就叫個女侍應攞埋蛋糕出黎。然後 、那一位女侍應 、連盒跟蛋糕放在檯上就轉身走開..........................呆了...朋友叫返個位女侍應 、話想要碟同叉 、女侍應話 : "嚇 、你地係度食呀?" 佢轉身攞碟同叉 、然後又話 : "你地要食快啲啦 、你地夠曬鐘交檯架啦! " (語氣不好)又再呆了...因為那一位女侍應出聲"催" 、我地都唔好意思"霸"住張檯食蛋糕 、只好原盒蛋糕攞走 、看看周圍 、也有侍應送上蛋糕為食客慶祝呀 、為什麼我們的待遇會這樣? 其實佢地要催交檯可
上星期同朋友一齊去慶祝生日
因為早坐低 、所以侍應話要9:00pm交檯 、
知道銅鑼灣呢間一向都多人 、所以都無問題。
食物 、環境 、氣氛都好 、
我個人頗喜歡Ruby Tuesday的食物 、
而那天的食物質素都好好 、原本都好滿意。
侍應都一直沒有催交檯 、所以我跟朋友們都安心的繼續傾計。
示意我地 "埋左張單先" 、ok 、明白係催交檯 、
於是都好快簽左張單 、而朋友就叫個女侍應攞埋蛋糕出黎。

呆了...
朋友叫返個位女侍應 、話想要碟同叉 、
侍應話 : "嚇 、你地係度食呀?"

又再呆了...

其實佢地要催交檯可以有好多方法 、
而且我地帶左蛋糕黎侍應係知道的 、點解佢地會以為我地食飽之後會帶個蛋糕返屋企先食!?
而且要用一啲咁無禮貌嘅方法同語氣呢?

上年 、都有係Ruby Tuesday慶祝生日 、
侍應係會點好蠟燭 、送上蛋糕 、為慶生的晚上劃上完美句號。
所以才會encore。
很可惜 、今年的生日已被劃上污點。

一間好餐廳的關鍵不只是食物 、或是環境 、
還有侍應們的服務態度 、
食物再好 、服務很差 、就會壞了心情 、
那怎會是一間好餐廳?
差 、一次就夠。
慶祝紀念
生日