2019-03-22 100 瀏覽
今晚我請客, 因為表弟成功考入英國大學, 要賀一賀.  他住土瓜灣又最愛中式鍋, 所以我揀了, 爺爺雞煲皇.表弟最食得, 爺爺招牌雞煲最適合他.我們兩人安排坐圓檯, 店員知道我們吃雞煲 + 火鍋, 已立即送上醬料, 好迅速.看見飲品牌, 除了啤酒外, 還有汽水及清熱飲品. 我點竹蔗茅根, 表弟要 雪碧. 爺爺招牌雞煲, 餐牌上有三款:   爺爺進補米酒雞煲,  花彫酒煮雞煲, 川味魚煲鍋 , 味道由大, 中, 小, BB辣, 至 走辣 都得.表弟鍾意 : 爺爺進補米酒雞煲,   小辣,   雞半隻.  立即落單.店員向我介紹, 女仕必食的 手拍青瓜,  青瓜好爽口,  醃得入味, 酸酸辣辣,  真開胃.店員又 介紹火鍋配料.  表弟話要食多D, 準備去英國努力讀書, 我交他發辦.  他看了又看, 話!約 15 分鐘, 爺爺進補米酒雞煲 送到,  用大鐵鍋盛載, 打開蓋,  香辣味濃 , 份量大, 足半隻雞,  顏色氣味也好吸引.   店員立即啟動電磁爐, 迅即熱辣辣, 店員再炒炒, 香氣迫人!雞肉好稔滑, 少骨, 配洋蔥, 蒜子, 大蔥, 薑, 芫茜, 加上小辣醬汁, 真的好惹味,
表弟最食得, 爺爺招牌雞煲最適合他.
看見飲品牌, 除了啤酒外, 還有汽水及清熱飲品.
我點竹蔗茅根, 表弟要 雪碧
店員向我介紹, 女仕必食的 手拍青瓜,
青瓜好爽口,  醃得入味, 酸酸辣辣,  真開胃.
!
約 15 分鐘, 爺爺進補米酒雞煲 送到,
雞肉好稔滑, 少骨, 配洋蔥, 蒜子, 大蔥, 薑, 芫茜, 加上小辣醬汁, 真的好惹味,  表弟食得好滋味.
雞煲涮了約八成,  店員好細心, 提提我們可以加湯 打邊爐了.
火鍋食品, 隨即上檯.
手切肥牛    肥牛厚切, 顏色鮮嫩
牛肉灼至剛熟即起, 吃起 來肉質滑,  鮮嫩牛味豐富, 味道出色.
廣島蠔
尺寸不太大,  蠔肉新鮮肥美,
灼一下便成, 入口蠔味濃,  裙邊爽滑 , 好食.
海蝦:  大大隻, 新鮮生猛,
蝦肉彈牙爽口, 好鮮美.

芝士魚丸 / 蟹稃包心丸.  每款各四隻, 樣子吸引.
爽口彈牙, 鮮味十足,  蟹稃包心丸  內藏滿滿蟹稃,  好好食.
鮮枝竹
好滑,  食得健康
甜粟米
品種不錯, 滾得稔甜.
雜菜盤:    有生菜, 油麥菜, 紹菜, 翠翠綠綠, 爽口甜美.
今晚表弟食到 好飽,  食材新鮮, 足料, 價錢吾貴, 店員服務勤快, 我們好滿意.