自從早幾年前係沙田俾人偷左個名牌手袋後,好像陰影般甚少來,不過最近都無再為呢件事耿耿於懷,所以就來多了,是晚來這裡吃飯,無想過食物質素及款式都這麼多又特別,而且味道亦係好不錯!環境同裝潢都好有格調未食主菜前,先來兩籠點心鮮蝦菜苗餃 HKD38粒粒蝦肉加菜苗,好清但又味道不錯,蝦肉新鮮,菜苗好爽小小青蘋果包 HKD38賣相好可愛內里的餡係微甜,帶玉桂香氣的蘋果果肉餡,幾特別之後見到呢個名幾特別就點了個小菜,加上做緊特價HKD498,原價要HKD998避風塘蝦兵蟹將 個名夠特別,份量好多,啖啖肉,加上味道香濃入味,不過如果可以再辣就更棒棒無辣不歡的我,亦點了個剁椒蒸鱈魚 HKD128平常外面好少吃到用鱈魚做食材,加上今次配上用剁椒早調味,必試,鱈魚好滑,剁椒將魚的魚腥味也僻去,好正,辣得過癮,加上盛戴既碟亦都好靚,係心型架好正好多椒椒,味道又唔會鹹但有辣度,辣味滲出,顔色仲好靚加個白飯就完美最後吃飽飽上返個甜品桂花雪梨 HKD38好香桂花糖水,完全滲入雪梨,入口帶爽甜,不錯的甜品食咁惹味的小菜怎可能沒有美味飲品?想不到呢到既飲品賣相都咁吸引黃色個杯係芒果菠蘿沙冰 HKD32;粉紅色係士多啤

環境同裝潢都好有格調

未食主菜前,先來兩籠點心
鮮蝦菜苗餃 HKD38

粒粒蝦肉加菜苗,好清但又味道不錯,蝦肉新鮮,菜苗好爽

小小青蘋果包 HKD38
賣相好可愛

內里的餡係微甜,帶玉桂香氣的蘋果果肉餡,幾特別

避風塘蝦兵蟹將

無辣不歡的我,亦點了個剁椒蒸鱈魚 HKD128

最後吃飽飽上返個甜品
桂花雪梨 HKD38
好香桂花糖水,完全滲入雪梨,入口帶爽甜,不錯的甜品

食咁惹味的小菜怎可能沒有美味飲品?
想不到呢到既飲品賣相都咁吸引
黃色個杯係芒果菠蘿沙冰 HKD32;粉紅色係士多啤梨乳酸沙冰 HKD32,味道唔會太甜,反而來點微酸,開胃又解膩解渴!

看來下一次也會再來,想不到食物質素味道這麼好呢!

另外發現富臨薈由8月1日開始有*訂座優惠*,唉呀,激死我無訂位......原來逢星期一至四,凡於晚市訂座,即可獲贈指定飲品,下一次次真係要再黎啦!
星期一: 洛神玫瑰冰茶
星期二: 雙味蘋果冰茶