呢日要去灣仔整啲嘢,搞掂後經利東街返屋企,見到地庫層有間甜品舖「Cocolo Tokyo Cake Factory」,裝修風格好日系🎌。甜品櫃放兩旁,其中左邊嘅蘋果批超吸引,香港冇乜呢一類型嘅蘋果批。我企喺個櫃前感覺到微暖,因為蘋果批係熱食㗎😚。蘋果批($32/個),造型好立體,因為酥皮超鬆脆!酥皮下面有啲吉士醬,再下面就有啲蘋果肉,口感爽爽的!🍎蘋果批熱食更正,因為凍咗就無咁脆,蘋果亦冇咁香。蘋果批真係有令人一試愛上嘅感覺,如果喺其他地方開分店就好喇。右邊嘅甜品櫃就放咗各式各樣嘅蛋糕🎂,當中有切件或者原個。我揀咗雙層鮮奶芝士蛋糕($35),🍰芝士蛋糕四四方方,好的骰。由於上下兩款芝士都落咗奶🥛,所以芝士比較軟身,奶香亦好濃郁。味道唔錯,但食到尾感覺有啲啲漏🙈。小店個樣雖然似做外賣🥡,但都有兩張高枱以供堂食。不過由於而家晚市冇得堂食,所以我唯有拎走,仲發現蛋糕盒同包裝非常精緻。總括嚟講,依間小店嘅出品幾好,特別係招牌青森蘋果批,真係想一食再食。數量買得越多,價錢就越平。我肯定自己以後再經過利東街,都會忍唔住要食佢嘅蘋果批😝!
呢日要去灣仔整啲嘢,搞掂後經利東街返屋企,見到地庫層有間甜品「Cocolo Tokyo Cake Factory」,裝修風格好日系🎌。
蘋果批
右邊嘅甜品櫃就放咗各式各樣嘅蛋糕🎂,當中有切件或者原個。
雙層鮮奶芝士蛋糕
外賣自取
$35 (其他)
蘋果批