2025-06-26 51 瀏覽
收工帶丫媽去鯉魚門食咗餐海鮮餐慶祝我加人工, 而為咗幫我慳荷包, 佢特意BOOK咗呢間「蟹仙華舫」。餐廳環境闊落, 仲可以欣賞日落海景, 夠哂chill。供應多個海鮮套餐, 明碼實價, 唔洗挨海鮮價, 人頭收費, 人少少都可以食到多款海鮮, 而且以「蒸煮」為主, 吃出原汁原味。我地揀咗最平果款「尊貴海鮮套餐」, 其中有自選款式, 不過餐廳都會因應當日海鮮供貨量而定, 可說是可遇不可求。全程由侍應協助蒸煮, 爐更設有計時器, 唔擔心蒸過龍。虎蝦: 幾大隻爽口。韓國釜山鰻魚: 跟薑絲一齊蒸, 鰻魚冇腥味, 肉質林滑, 不過骨比較多, 食嘅時候要小心。秘製原隻南非乾鮑: 套餐中唯一唔係蒸嘅海鮮, 鮑魚經炆煮, 好實肉。翡翠螺: 唔會太硬, 微爽帶點鮮味。釜山蠔: 蠔肉飽滿, 清甜多汁, 食到蠔本身獨有鮮味。蟹皇大元貝: on top加咗自家炒蟹膏做調味, 元貝蒸得剛剛好, keep到鮮甜肉汁, 再加上調味蟹膏, 鮮甜味double up。大西洋野生青口: 鮮甜多汁, 有好重海水味。野生琵琶龍蝦: 琵琶龍蝦帶有些少甘甜蝦膏, 肉質嫩口爽滑, 滲出淡淡鮮甜。大黃奄蟹: 是日供應青蟹, 泥黃色蟹膏
餐廳環境闊落, 仲可以欣賞日落海景, 夠哂chill。
全程由侍應協助蒸煮, 爐更設有計時器, 唔擔心蒸過龍。
虎蝦: 幾大隻爽口。
秘製原隻南非乾鮑:
套餐中唯一唔係蒸嘅海鮮, 鮑魚經炆煮, 好實肉。
翡翠螺: 唔會太硬, 微爽帶點鮮味。
釜山蠔: 蠔肉飽滿, 清甜多汁, 食到蠔本身獨有鮮味。
大西洋野生青口: 鮮甜多汁, 有好重海水味。
大黃奄蟹:
是日供應青蟹, 泥黃色蟹膏甘香鮮甜, 蟹肉鮮嫩, 能拆出梳梳蟹肉, 鮮味無窮, 令人回味!!!
蔬菜籃: 粟米、娃娃菜、生菜 蒸煮時雖沒有額外調味, 但已經好清甜。
最後再食埋粥底, 將之前蒸海鮮迫出嘅鮮味精華漏落粥底, 加入了鹹豬肉、粟米、菜脯, 粥底錦密又不失層次, 啖啖鮮味, 每人大概有兩個飯碗份量, 夠哂飽肚。
最後送上椰汁雪燕, 很有椰香味, 唔會太甜。
2025-06-26