2020-04-06
近排姐夫冇商行,以為家姐唔使搵我陪,今晚終於等到佢搵我出街食好嘢,因為姐夫突然有事做,訂咗位私房菜冇得改,我行運。呢間私房菜好得,今晚好開心。我揀咗海鮮餐 $1380/位,主要食龍蝦。麵包及醬全部自己製,風乾番茄青檸汁香蒜牛油很特別,麵包好軟身。餐前小食是三文魚他他,有一片紅菜頭配西班牙黑醋,鍾意口感脆脆地,同埋黑醋夠酸。鹿兒島帶子蟹肉卷伴田園沙律及青檸檬油汁,帶子很鮮,卷包住蟹肉食好好味,感覺好豪。龍蝦他他配香草忌廉椰菜花與意大利陳醋,好食。龍蝦濃湯伴龍蝦布丁及巴馬臣芝士脆片,組合好靚,好有新鮮感,面前倒湯感覺好,可以影相,而且熱辣辣,真係極之濃郁好味。香煎蘇格蘭三文魚春卷、三文魚子南瓜蓉配砵酒汁,煎到四面脆而中央生嫩,春卷依然脆,好細心做出來的效果。海膽配黑松露意大利飯濃郁味道,很有忌廉香與稠度。橄欖油浸龍蝦尾配青豆蓉雜菜香茅薑泡沫,同之前嗰啲一樣,海鮮嫩口,後來證實真是晚煮的效果。最後的甜品是柚子雲呢拿雪糕,意大利雪糕質地特別綿客。
呢間私房菜好得,今晚好開心。
我揀咗海鮮餐 $1380/位,主要食龍蝦。
龍蝦他他配香草忌廉椰菜花與意大利陳醋,好食。
海膽配黑松露意大利飯濃郁味道,很有忌廉香與稠度。
橄欖油浸龍蝦尾配青豆蓉雜菜香茅薑泡沫,
同之前嗰啲一樣,海鮮嫩口,後來證實真是晚煮的效果。
最後的甜品是柚子雲呢拿雪糕,意大利雪糕質地特別綿客。