2013-12-03
今晚去沙田和亭食晚餐,打電話去該店時,話就話冇位啦,但去到等咗45分鐘就有,比想像中快得多。從來我都覺得呢度嘅壽司比一般嘅壽司尊門店好味,所以今次都唔例外,叫咗2客三文魚壽司($88+$28)。清酒煮蜆($38),冇乜清酒味,純粹過吓口癮,味道普通。蟹肉忌廉球($18),熱辣辣,一咬落去蟹肉忌廉醬汁流出,好味,但太細件囉!仲有,伴碟嘅菜好唔新鮮添!炸蠔($38/4件),熱辣辣仲好脆,不過粉醬較厚,食唔多到蠔味,而且,點蠔嘅醬太少,都唔夠點4件。和亭沙律($38),今次份量真係太少啦!幾細片三文魚+少少生菜、洋蔥絲、1-2粒車厘茄、dd多水牛芝士粒..以往嚟食都唔覺佢大碟,但都唔使縮到咁細碟呱?3個人share到每人2啖咋!牛肉壽喜燒2人份量(大$88+追加烏冬$22)嘩!真係有d嚇親!本身個餐已經冇咩嘢食,仲唔包烏冬,算!於是加咗個所謂大烏冬($22),嚟到一望,又係咁少?問一問侍應係咪搞錯呀?點知佢話已經係大啦,細嘅烏冬仲會少一半㗎!成個煱有2大碗雜菜,但唔夠新鮮,底部仲有大量黃牙白已經變色。有3樽湯汁,但係用得1 & 3/4 樽就夠哂!d牛肉最離譜,雖然好食但份量係超少!只係要讚佢
成個煱有2大碗雜菜,但唔夠新鮮,底部仲有大量黃牙白已經變色。有3樽湯汁,但係用得1 & 3/4 樽就夠哂!d牛肉最離譜,雖然好食但份量係超少!只係要讚佢嘅刀功一流!竟然切薄到一放入煱就黐住底,再轉身已夾唔番,完全黐喺煱底,於是唔敢再煎,全部用嚟火煱算數!
上次食都唔會咁,再冇下次啦!
好彩一開始叫咗個韓國泡菜豚肉飯 ($28),都算有d嘢落肚!
** 以前好鍾意嚟和民、和亭食嘢,因為對佢有信心,但今日已完全破滅啦!
今次嘅食物質數真係差咗好多,各樣份量都偏少,以往都唔係咁,仲有,d地方又好污糟咁。
雖然話今次食完有半數現金回贈,但下次嚟食都要諗一諗先囉!