2018-01-12 72 瀏覽
上葵涌係一個相對較舊既社區,對街坊黎講,茶餐廳就好似另一個家。有時放下假,一日幾餐都可以係茶餐廳 "搞掂""茶記冰室" 開業1年左右,設計有別於舊式茶餐廳。"茶記"環境更光猛,坐位亦更舒適,枱與枱之間留有更多空位 。無論餐牌,還是牆上,都提供食物圖片以供參考。發覺"茶記"有好多特別小菜:千島伴鬼馬,黃金大蝦球,冰鎮咕嚕肉等。茶餐廳特式正正就係要多款式,而"茶記冰室"就做到這點。點了2個餸,創新&傳統:千鬼伴鬼馬 & 奇妙沙拉骨2個小菜都係跟餐,送中式老火湯,味道濃郁,一個字"正"~千鬼伴鬼馬無醬不歡的我,對此小菜十分期待~~入口果然濃濃千島醬甜香~油炸鬼夠炸,蝦膠亦彈牙~蝦膠當中夾雜粒粒瑪蒂~ 增加咬口~~開胃又好好送飯的小菜!不過要盡快食~ 唔係油炸鬼淋左,就會失色~奇妙沙拉骨原來係京都豬扒伴上沙拉醬~勝在份量多,豬扒啖啖肉~沾上沙拉醬既豬扒,味道比想像中更夾~~~~~~~~~~~~一如茶餐廳的價錢,但有更多選擇,可以值得再試一次!

點了2個餸,創新&傳統:千鬼伴鬼馬 & 奇妙沙拉骨
2個小菜都係跟餐,送中式老火湯,味道濃郁,一個字"正"~

千醬伴鬼馬

千鬼伴鬼馬
無醬不歡的我,對此小菜十分期待~~
入口果然濃濃千島醬甜香~
油炸鬼夠炸,蝦膠亦彈牙~
蝦膠當中夾雜粒粒瑪蒂~ 增加咬口~~
開胃又好好送飯的小菜!
不過要盡快食~ 唔係油炸鬼淋左,就會失色~

奇妙沙拉骨
原來係京都豬扒伴上沙拉醬~
勝在份量多,豬扒啖啖肉~
沾上沙拉醬既豬扒,味道比想像中更夾~

~~~~~~~~~~~
一如茶餐廳的價錢,但有更多選擇,可以值得再試一次!
千醬伴鬼馬