2021-11-23 341 瀏覽
銅鑼灣有好多日式居酒屋,其中花宵無論串燒、刺身、海鮮既水準都幾高,今次主要講刺身😍我同男友好鍾意吞拿魚,所以以下四款刺身/壽司之中有三款都包含吞拿魚😝- 吞拿魚他他材料主要有吞拿魚、麻油同炸蒜片。做法同平時食開既吞拿魚他他完全唔同。吞拿魚切成一片片,並非西餐咁切成碎粒。麻油更加突出吞拿魚既鮮甜,至於炸蒜片中和返油膩感👍🏻- 魚太薄切師傅刀工出色,每一件厚度相若。魚身晶瑩剔透,魚本身比較淡口,配上蘿蔔蓉,wasabi同柚子醋味,味道即刻豐富起來🤩- 花宵刺身拼盤刺身拼盤包括鯛魚、吞拿魚同油甘魚。鯛魚油脂唔算好豐厚,但肉質清爽,雪白既魚肉帶一點紅。至於油甘魚味道甘甜,肉質比起鯛魚肥嫩得多。- 吞拿魚卷又係我最鍾意吞拿魚😍,吞拿魚剁成蓉,非常肥美。

- 吞拿魚他他
吞拿魚他他

- 魚太薄切
魚太薄切

- 花宵刺身拼盤
花宵刺身拼盤

- 吞拿魚卷
又係我最鍾意吞拿魚😍,吞拿魚剁成蓉,非常肥美。
吞拿魚卷

2021-10-03