2021-02-01 751 瀏覽
米芝蓮今日公佈咗必比登推介名單,必比登推介即係用四百蚊能夠嗌到三樣嘢嘅 "平民" 美食餐廳,咁啱喺大圍呢頭要搵食,又嚟碰碰運氣睇吓要罰幾耐企。到逹時為平日1319,門口有五六個人等緊位,好明顯米芝蓮效應未到,最終等咗十五分鐘入得,喺門口等位期間,見廚師係四季酒店法國餐廳嘅大廚,喺大圍一碗陽春麵賣過百蚊,不無道理;由諗住去到等位到坐低到等碗麵嚟都一直思考緊人生,究竟過百蚊食一碗陽春麵,係戇定係值呢,不過人生苦短,還是及時行樂吧。揀咗第二貴嘅海龍皇湯,盛惠130個大元,上枱係有氣勢嘅,兩隻大海蝦、兩隻北海道帶子同為數不少嘅藍蟹肉,加上撲鼻嘅龍蝦香氣令人食指大動,先呷一啖湯底,龍蝦味係濃,但係不至於驚為天人,麵條口感少腍夠彈;海蝦極度新鮮,從蝦頭啲膏就可以領略得到;北海道帶子煮到八分熟,係半溏心嘅狀態,雖則唔係我至愛嘅五成熟但係食麵食到半溏心嘅帶子令人喜出望外;藍蟹肉可能因濃湯關係鮮味未能盡嚐。整體感覺初時覺得都係一試無妨,但係再試又未至於投降嗰隻,及後試埋友人嘅棉花雞湯底,雖然雞嘅嫩滑程度絶對要再下苦功,但係個湯底有如城中我最愛嘅花膠雞湯底一樣有咁高嘅輸出,食碗麵有打咗個花膠雞湯底邊爐一樣

揀咗第二貴嘅海龍皇湯,盛惠130個大元,上枱係有氣勢嘅,兩隻大海蝦、兩隻北海道帶子同為數不少嘅藍蟹肉,加上撲鼻嘅龍蝦香氣令人食指大動,先呷一啖湯底,龍蝦味係濃,但係不至於驚為天人,麵條口感少腍夠彈;海蝦極度新鮮,從蝦頭啲膏就可以領略得到;北海道帶子煮到八分熟,係半溏心嘅狀態,雖則唔係我至愛嘅五成熟但係食麵食到半溏心嘅帶子令人喜出望外;藍蟹肉可能因濃湯關係鮮味未能盡嚐。整體感覺初時覺得都係一試無妨,但係再試又未至於投降嗰隻,及後試埋友人嘅棉花雞湯底,雖然雞嘅嫩滑程度絶對要再下苦功,但係個湯底有如城中我最愛嘅花膠雞湯底一樣有咁高嘅輸出,食碗麵有打咗個花膠雞湯底邊爐一樣嘅感受,再回頭過番去個海龍皇湯,未知係咪因為無啱啱上枱咁滾燙嘅關係,個龍蝦味竟然再出多兩倍,此時,便覺得物有所值鳥。

睇番介紹,呢度嘅湯底要用半日時間,以五六十斤材料煮成,客人嗌唔同湯麵,廚房再喺湯底中加入不同嘅配料如牛骨湯、牛尾汁、牛臉肉等再煮;成本高,價錢自然貴,每碗麵賣過百元仍然客人不絕,仲經常喺下晝四五點賣哂。由於湯底數量有限,每日所有湯麵合共只係賣二百至二百五十碗。今次意猶未盡,仲有嗰堆好頭好尾雙冬羊肉想試,令我未行出呢個門口已經諗緊下次要幾時再嚟,第一次俾米芝蓮搞到我有咁高嘅滿足感,係時候認真咁硏究吓全個必比登推介名單喇。